Здраве и красота

Няма как да се разболеете от грип в тези случаи

Най-разпространените митове за заразяването с вируси и настинки

31.10.2015г. / 09 45ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Много митове и легенди се носят по повод настинките и грипа. Повечето от нас са свикнали по инерция да им вярват, приемайки ги за чиста монета, само защото масата от хора им се доверява.

Затова ще ви представим какво всъщност не може да ви разболее, въпреки хорското мнение!

Не можете да се разболеете заради носенето на по-леко облекло

„Облечи се добре да не настинеш!“ Сигурни сме, че всеки от вас е чувал тази реплика от своята баба или майка. Това е абсолютен мит. Колкото и да се навлечете, това няма да ви предпази от грипа, ако той попадне в организма ви в подходящия за него момент.

Изследванията са доказали, че няма значение колко пласта дебели дрехи имате. Шансовете да се разболеете съвсем не зависят от това, а от моментното състояние на организма и имунната система.

Ако вирусът попадне директно в откритите части на тялото – уста, нос, очи, лигавици, разболяването е много по-вероятно, независимо дали сте облечени с най-дебелото палто и топли ботуши.

Излизането с мокра коса няма да ви разболее

Много разпространен мит е, че излизането с мокра коса на студа води до сериозно разболяване. И това не е вярно.

Настинките се причиняват от вируси, а не от студения въздух, както повечето хора смятат. Когато организмът изпитва студ, имунната система задейства определени химикали в тялото, заложени в нашето ДНК. Те включват защитните механизми, пазещи тялото от атаките на болестотворните микроорганизми.

Всъщност, колкото по-топла среда предизвикваме в затворените помещения през зимата, толкова по-нечувствителна към реалността навън става имунната система. Така много по-лесно хващаме вирус, защото за имунната система и тялото навън все още е лято. Объркването в отчитането на реалните температури е пагубно за организма.

Не можете да се разболеете от грип поради недостиг на витамин C

Всички знаем, че витамин С се препоръчва при грип и настинка. Този витамин обаче не е манна небесна. Дори да приемате по-големи количества от него, това няма задължително да ви спаси от грипна инфекция.

Изкуствените добавки от витамин С са най-неподходящият метод за превенция на грипа. За предпочитане са естествените източници на полезния витамин. Приемайте повече плодове и зеленчуци, богати на витамин С и няма да сгрешите. Тези продукти освен това ще дарят организма с много други полезни вещества, които ще засилят имунитета цялостно.

Снимка: iStock

Не можете да се разболеете от ваксина срещу грип

Колкото и настоятелни да са митовете в тази посока, разболяването от грип вследствие поставяне на ваксина е много малко вероятно, дори невъзможно, според някои източници.

Това е така, защото ваксината представлява субстанция от мъртви клетки на вируса, които не са активни, тоест не са способни да заразят здравия организъм. Единственото, което могат да направят е да предизвикат създаването на антитела срещу даден щам, така че той да стане разпознаваем за имунната система.

Свързани статии

Не можете да се заразите само ако някой болен е около вас

Колкото и да вярваме, че стоенето до болен от грип носи риск да се разболеем и ние, това не е задължително. Помислете си колко пъти се е случвало член на семейството или близо седящ до вас колега да киха и кашля около вас, а вие да не се разболявате?

Случвало се е на всеки и това не е случайно. Според статистиката, хората, които най-силно разпространяват вируса на грипа дори все още не знаят, че са болни. Инкубационният период, в който вирусът е най-силно заразен е през първите 2-3 дни преди манифестирането на симптомите.

Така че, когато покрай вас вече има болен, вероятността да ви зарази е значително по-малка.

Коментирай