Здраве и красота

Масла от аюрведа, които стимулират растежа на косата

Забавят и побеляването й

18.11.2015г. / 14 56ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Аюрведа е холистична лечебна система, която произхожда от Индия. Нейната философия е да поддържа тялото в баланс с помощта на естествени средства. Има много аюрведически билки, използвани за стимулиране на растежа на косата.

Те биват приготвяни и като масла, които леко затоплени и приложени върху скалпа стимулират растежа на косата. Запишете си някои от тях.

Еклипта алба

Това е едно от най-често използваните масла за коса в аюрведа. Смесва се със сусамово или кокосово масло и се прилага върху скалпа с леки масажни движения. Еклипта алба е богато на протеини и се използва не само за стимулиране на растежа на косата, но и за възстановяване цвета на тъмните коси.

Брахми

Маслото от брахми се получава от многогодишно тревисто растение, което расте в Индия. Благодарение на него може да предотвратите преждевременната загуба на коса, но и да увеличите плътността и обема й. То също може да се комбинира със сусамово масло и да се приложи върху скалпа. Смята се, че не само стимулира растежа на косата, но може да успокои ума и нервната система.

Амалаки

Амалаки, наричано още индийско цариградско грозде, се препоръчва да се прилага на коси, които са склонни към омазняване. Високото съдържание на витамин С, танини, полифеноли и флавоноиди, се счита за пречистващо и се използва за подмладяване на косата. Също така маслото намалява риска от изтъняване и преждевременно побеляване, стимулирайки растежа й.

Свързани статии

Масло от нийм

Маслото от нийм се използва в Индия в продължение на векове, не само в козметиката, но и като лекарство. Богато е на витамин Е и есенциални мастни киселини, има антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства.

Може да се използва самостоятелно или да се комбинира със зехтин. Нанесено върху скалпа с леки масажни движения и оставено да действа няколко минути преди измиването на косата, то ще я направи по-гъста, лъскава и ще предотврати появата на пърхот.

Снимка: istock

Коментирай