Здраве и красота

Стоматологични проблеми, които не трябва да отминаваме

Сигнали, които подсказват за проблем със зъбите

09.11.2015г. / 10 20ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Едни от най-често пренебрегваните здравословни проблеми са стоматологичните. Страхът от зъболекаря кара много хора да търпят различни зъбни страдания като поставят в риск денталното си здраве в бъдеще.

Кои са най-често срещаните стоматологични предупреждения, че в дългосрочен план ще имате проблеми със зъбите или венците?

Кървене на венците

Кървенето на венците е често срещан проблем и повечето хора го отдават на агресивното четкане на зъбите с четката. Понякога се дължи именно на това, но в повечето случаи кървенето говори за наличие на инфекция на венците.

Ако не му обръщате внимание, не го лекувате продължително време, кървенето може да доведе до пародонтоза.

Чувствителност на зъбите

Това не е проблем, който трябва да се отминава с лека ръка. Ако получавате рязка болка при ядене или пиене на горещи или ледени напитки, това говори за чувствителност на зъбния емайл.

Ако дълго време не обръщате внимание на този проблем, може да се стигне до кореново лечение на каналите на зъба. Това се налага заради възпалението на тъканите вътре в зъба. Понякога чувствителността се случва и при дъвчене на дъвка.

Засядане на храна по зъбите

Звучи като нещо безобидно, но ако имате кухини, макар и малки, някъде в междузъбното пространство, засядането на хранителни частици вероятно е често срещан проблем при вас.

Заседяването на храната в близост до зъбите предизвиква процеси на гниене, които причиняват кариес и дори по-сериозни зъбни заболявания. Ако си имате местенце, на което винаги нещо ви засяда, отидете на зъболекар и оправете проблема преди да е станал по-голям.

Обезцветяване на зъбите

Не подценявайте обезцветяването на зъбите. Жълтите, сивите петна, както и белите говорят за дентален проблем. Някои кариеси имат именно бял цвят и има риск да не познаете, че са там. При преглед от зъболекар се установява втечнената им структура, която разваля останалата част от зъба.

Обезцветяването може да говори още за самоумъртвяване на зъба, гнойна инфекция в корените или проблеми с нерва в дълбочина. Не го подценявайте.

Изкривяване на зъбите

Изкривяването или растежът на криво е характерен предимно за детска възраст. Но се случва и при възрастните. Кривите зъби предизвикват деформация на захапката. А когато ударите и тежестта на захапката продължават дълго във времето, деформацията се превръща в травма. Това пречи на цялостното здраве на зъбите и може да доведе дори до падане на зъб.

Коментирай