Здраве и красота

Истината за тъмните кръгове под очите

Диетата е една от причините за тяхната поява

19.11.2015г. / 11 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Едно от най-честите неразположения, което се появява върху нашата кожа са тъмните кръгове. Те са причина да изглеждаме уморени, но какво провокира тяхната поява?

Има разлика между сини кръгове и кафяви кръгове.

Кожата под очите е изключително тънка и нежна и това прави видимо всичко, което се случва в тези области на лицето. Най-често срещаните кръгове под очите са сините и кафявите.

Първите ги забелязваме обикновено след сън. Те се дължат на събирането на едно място на кръв, която е бедна на кислород. Докато кафявите кръгове се дължат на пигментация, излагане на слънце или триене на кожата в тези области.

Диета и алергии

Недоспиването е една от най-честите причини за появата на тъмни кръгове под очите. Но понякога това състояние се дължи на начина ни на хранене, особено след рязка загуба на телесно тегло. Може да бъде и в резултат на алергична реакция на организма.

Също така с напредването на възрастта тези тъмни кръгове стават все по-видими. Кожата започва да губи своята еластичност, подкожна мастна тъкан. Всичко това се отразява на нейния здрав и свеж вид.

Какво още може да причини появата на тъмни кръгове под очите?

  • Атопичен дерматит (екзема)
  • Контактен дерматит
  • Наследственост
  • Хормонални промени
  • Излагане на ниски температури, което причинява спукване на капиляри
  • Вредни навици
  • Стрес
  • Умора и други

Как сами да си помогнете при наличието на тъмни кръгове?

Направете си маска с кръгчета краставица. Тяхната свежест и витамин С, който съдържат, ще спомогне за възстановяването на блясъка на кожата.

Свързани статии

Суровите картофи също са добро решение. Нарежете ги на кръгчета и отново ги поставете като природен компрес. Те са богати на ензим, който има избелващ ефект.

Торбички със зелен чай – Голяма част от очните кремове съдържат кофеин. Зеленият чай също съдържа кофеин. Сварете 2 торбички, оставете ги да се охладят и след това ги приложете като компрес.

Ако тези съвети не ви помогнат, посъветвайте се със специалист.

Коментирай
Свободно време