Здраве и красота

Как да спрете кървенето на рани?

Бързи трикове, които помагат

25.11.2015г. / 14 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато неочаквано се нараним, първото и най-важно нещо е да дезинфекцираме раната и да спрем кървенето. При малки наранявания има някои трикове, които могат да ви бъдат в помощ, когато не разполагате с риванол или спирт. Запишете си ги!

Солена вода или сол

Мисълта, че върху кървяща рана трябва да се постави сол, ни кара да изпитваме болка без дори да сме се наранили. Всъщност солта спомага за абсорбирането на течащата кръв, но също така е и добър дезинфектант и може да намали риска от появата на инфекции. Може и да изплакнете раната си с ъс солена вода. Тя се препоръчва като кръвоспиращо средство при кървящи венци.

Паста за зъби

Пастата за зъби може да прилагате след бръснене на тези места, на които имате малки рани. Тя има стягащо действие и свива кръвоносните съдове.

Жълт кантарион

Тази невероятна билка е антисептик и помага за лечението на рани. Пригответе си отвара от билката и приложете компрес върху раната. Това ще помогне и за по-бързото й заздравяване.

Свързани статии

Бял равнец

Ако в градината си имате свежи листа от бял равнец, приложете ги върху кървящата рана. Те действат стягащо и възстановяващо върху кожата. Може да си направите и отвара от билката, която да приложите като компрес.

Вазелин

Вазелинът има восъчна текстура и когато се приложи върху леки порязвания, може да блокира притока на кръв и да спомогне за нейното съсирване.

Коментирай