Здраве и красота

Какво ни излага на риск от поява на рак на кожата?

Може ли обикновената бенка да се развие в меланом?

20.11.2015г. / 11 24ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кожата е най-големият орган на тялото и го предпазва от топлина, слънчева светлина, наранявания и инфекции. Също така, тя спомага за регулиране на телесната температура и съхранява вода, мазнини и витамин D. След края на всеки летен сезон е важно да посетим личния си лекар и да проверим състоянието на кожата си, да я прегледаме и сами за наличието на нови бенки.

Защо? Защото ракът на кожата е едно от най-честите злокачествени заболявания. През 2011 г. в България са регистрирани 479 нови случаи на злокачествен меланом и 4304 нови случаи на други злокачествени новообразувания на кожата, като тези цифри постоянно се променят.

Базоцелуларният рак на кожата е най-разпространената онкологична диагноза и е най-предотвратим. Неговото лечение достига като успеваемост почти 100%. С по-тежка прогноза и сложно лечение е плоскоклетъчният рак на кожата. Третият вид се нарича малигнен меланом и за съжаление има често непредсказуемо протичане, в много случаи дори е с фатален изход.

Кои фактори повишават риска от развитието на меланом?

Пациентите, при които са налични следните рискови фактори, са изложени на по-голям риск от меланом:

  • Наличие на диспластичен невус („атипична бенка“, която изглежда по-различно от останалите и може да бъде и по-голяма от тях)
  • Наличие на повече от 50 обикновени бенки
  • Излагане на слънчева светлина. Слънчевата светлина е източник на ултравиолетово лъчение, което вреди на кожата и може да доведе до развитие на меланом или друг вид рак на кожата.
  • Тежки слънчеви изгаряния с образуване на мехури.
  • Соларни лампи и солариуми. Ултравиолетовата радиация от изкуствени източници, като соларни лампи и солариуми може да причини увреждане на кожата и меланом. Медицинските специалисти силно препоръчват хората, особено младите, да избягват употребата на соларни лампи и солариуми. Рискът от рак на кожата се увеличава значително при употреба на соларни лампи и солариуми преди 30-годишна възраст.
  • Лична анамнеза. Пациентите, които са имали меланом, са изложени на повишен риск от развитие на други меланоми.
  • Фамилна анамнеза. Понякога меланомите са наследствени. Рискът от меланом е по-голям при хора с двама или повече кръвни роднини (майка, баща, сестра, брат или дете), които са имали меланом.
  • Хората със светла (бледа) кожа, която лесно изгаря на слънце.
  • Определени медицински състояния или прием на лекарства. Медицински състояния и лекарства (като някои антибиотици, хормони или антидепресанти), които правят кожата по-чувствителна към слънцето или потискат имунната система, водят до увеличаване на риска от меланом и други.

Може ли обикновената бенка да се развие в меланом?

Да, но обикновените бенки рядко се развиват в меланом, който представлява най-сериозният вид рак на кожата. Въпреки че обикновените бенки не са ракови образувания, при хората, които имат повече от 50 обикновени бенки има по-голям риск от развитие на меланом.

На какви промени трябва да се обърне внимание?

  • промяна на цвета
  • неравномерно увеличаване или намаляване размера на бенката
  • промяна във формата, структурата или релефа
  • кожата на повърхността е станала суха или има поява на люспи
  • втвърдяване или напипване на бучка
  • поява на сърбеж
  • поява на кървене или секреция

Как изглежда меланомът?

Обикновено първият признак за наличие на меланом е промяна във формата, цвета, размера или чувствителността на съществуваща бенка. Меланомът може да се развие също като нов пигментиран участък от кожата.

Как да преглеждаме сами кожата си за наличие на меланом?

Лекарите препоръчват пациентите да проверяват кожата по цялото си тяло за изменения на бенки или за нови пигментирани участъци по нея. Освен самонаблюдението, лекарят може да препоръча извършване на кожен преглед на всеки 3 или 6 месеца, веднъж годишно или през друг интервал от време в зависимост от риска за развитие на меланом при съответния пациент.

Как да намалим риска от появата на меланом?

Избягвайте да се излагате на слънце, когато то е най-силно и по възможност не използвайте соларни лампи или солариуми.

Винаги използвайте слънцезащитен крем и балсам за устни със защита от UVB и UVA лъчи и слънцезащитен фактор 30 или повече дори и в облачни дни.

Нанесете 30 грама слънцезащитен крем (една шепа) върху кожата си 20 минути преди да излезете и нанасяйте отново на всеки два часа, ако стоите на слънце продължително време. Високият фактор 50+ не означава, че сте защитени за неограничено дълъг период. При всеки различен по сила фактор продължителността на защитата е до 4 часа. Индексът на фактора обозначава само силата на защита за тези часове.

Защитавайте децата от слънцето. Слънчевите изгаряния в детството могат да увеличат риска от рак на кожата в бъдеще.

Разглеждайте кожата си веднъж в месеца. Ако забележите някакви промени, съобщете на лекаря си.

Снимка: istock

Коментирай