Здраве и красота

Какво представлява всеки витамин от група B?

За какво помагат витамините от група B комплекс?

04.12.2015г. / 08 40ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Витамините от група B или така нареченият B комплекс, са изключително важни за здравето на организма. В тази група витамини влизат В1, В2, В3, В5, В6, В7, В9 и В12. Всички те участват в различни и все важни процеси в тялото.

Витамините от група В ни дават енергия през целия ден, поддържат косата и кожата ни здрави и взимат участие в предотвратяване загубата на паметта. Мигрената също се повлиява добре от витамини В комплекс.

Какво точно представляват отделните витамини и за какво помагат те?

Витамин В1 – тиамин

Витамин В1 помага за здравината и плътността на костите. Той подпомага образуването и разрастването на нови костни клетки. Подхранва имунната система и участва в разграждането на простите въглехидрати.

Откъде да го набавите: пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, зеле, меласа, пшеничен зародиш.

Витамин В2 – рибофлавин

Рибофлавинът е мощен антиоксидант, който се бори със свободните радикали, окисляващи клетките и тъканите в организма. Той е част от множество лекарствени и козметични продукти.

Витамин В2 е важен за производството на червени кръвни клетки, пише dailyburn.com. Това е важно за предотвратяването на сърдечносъдови заболявания. Важно е да се отбележи, че ултравиолетовата светлина разрушава витамин В2 в организма, затова ако изпитвате недостиг от него, не стойте на пряка слънчева светлина прекалено дълго.

Откъде да го набавите: спанак, бадеми, ориз, мляко, яйца, брюкселско зеле, соя.

Витамин В3 – ниацин

Ниацинът е много важен за намаляване нивата на лошия холестерол. Прекомерната употреба на алкохол разрушава витамин В3 в тялото, което крие риск от силно повишаване нивата на лошия холестерол и натрупването на плаки по съдовете.

Откъде да го набавите: червено месо, мляко, яйца, бобови растения и зелени зеленчуци.

Витамин В5 – пантотенова киселина

Наименованието на този витамин от гръцки означава, че се намира навсякъде. Изследванията показват, че малки количества пантотенова киселина могат да се срещнат в повечето хранителни продукти (от гръцки „pantothen“ – „навсякъде“).

Витамин В5 е важен за сексуалната и репродуктивната функция и свързаните с тях хормони на стреса, включително тестостерон. Той стимулира също така регенерирането на кожата и премахва петната по нея.

Откъде да го набавите: авокадо, кисело мляко, яйца, месо, бобови растения.

Витамин В6 – пиридоксин

Този витамин помага за регулиране на нивата на аминокиселината хомоцистеин. Тя се свързва с различни заболявания на сърцето.

Пиридоксинът помага за подобряване на настроението и съня като регулира секрецията на серотонин, мелатонин и норепинефрин – хормон на стреса. Витамин В6 играе важна роля в борбата с артрита, защото намалява възпалението в костите и ставите.

Откъде да го набавите: пилешко, пуешко, риба тон, сьомга, леща, слънчоглед, сирене, кафяв ориз, моркови.

Витамин В7 – биотин

Биотинът е основна съставка в много козметични продукти срещу акне, както и за цялостно подобряване на кожата.

Освен за кожата, той е полезен и за ендокринната система, защото намалява нивата на кръвна захар и инсулин. Особено важен е по време на бременност, защото регулира нормалния растеж на плода.

Откъде да го набавите: ядки, жълтък, риба, картофи, пилешко, свинско, черен дроб, ечемик, карфиол.

Свързани статии

Витамин В9 – фолиева киселина

Фолиевата киселина е изключително важна преди, по време на и след бременността. Тя спомага за намаляване риска от малформации и нормалното израстване на бебето.

Фолиевата киселина подобрява още настроението, бори депресията и предотвратява загубата на паметта. Витамин В9 е много полезен за нервната система.

Откъде да го набавите: тъмнозелени листни зеленчуци, булгур, пшеница, сьомга, аспержи, кореноплодни, прясно мляко.

Витамин В12 – кобаламин

Витамин В12 никога не може да се усвои сам. Той се нуждае от наличието на витамин В9, за да действа. В комбинация двата витамина действат много мощно като стимулират производството на червени кръвни клетки и помагат на желязото да взаимодейства с хемоглобина, пренасяйки достатъчно кислород в тъканите.

Витамин В12 се добива най-вече от месните продукти, така че вегетарианците са тези, които най-често страдат от недостиг на кобаламин.

Откъде да го набавите: риба, миди, мляко и млечни продукти, яйца, говеждо, свинско месо.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати