Здраве и красота

Каква е здравословната височина на токчетата?

На какви „кокили“ можем да си позволим да се качим, за да сме красиви?

08.12.2015г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Високите токчета са необходимо зло. Жените търпят болки и неразположения, свързани с носенето на висок ток, но не спират да го правят.

Носенето на високи токчета може и да не е чак толкова болезнено и вредно за здравето, стига да знаем коя е най-добрата височина, на която бихме могли да се качим.

Д-р Емили Сплишал, педиатър и специалист по ортопедия, споделя за списание womenshealthmag.com, своите наблюдения от лекарска гледна точка. Тя смята, че ходенето на ток не е забранено, стига да спазваме допустимата височина, а тя е не повече от 7 см.

Според д-р Сплишал, тази височина е абсолютният максимум, който всяка жена според индивидуалните си особености може да си позволи.

Снимка: iStock

„Всичко над 7 см променя изцяло биомеханиката на тялото и оказва влияние върху походката. Когато походката се измени, центърът на тежестта се измества, натоварват се ставите, долната част на гърба, крачките се скъсяват, телесното тегло пада върху петата, което носи допълнителни вреди“, споделя д-р Сплишал.

Тя смята още, че противно на схващанията, високите платформи не действат по-благоприятно на тялото. Обикновено те са твърде плоски, за да направят стъпването естествено и леко.

Така че е важно да се избягват крайностите. Бъдете красиви, но в определени граници! Ако ги спазвате, ще съумеете да изглеждате неотразимо, но и да не изпитвате болки и мъчения от високите токчета!

Коментирай
Свободно време