Здраве и красота

Как да похапваме лакомства без да напълнеем?

Съвети, с които няма да развалите фигурата си

14.12.2015г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Как да си похапваме разни вкуснотии без да напълнеем?

Този въпрос вълнува всяка жена, стараеща се да пази стройната си фигура, но страстно желаеща да похапне малко шоколад.

За да си спестите главоболията, причинени от диетите, както и вината, която изпитвате докато похапвате нещо забранено, спазвайте следните правила за хранене и няма да напълнеете!

Придържайте се към максимата 80 към 20

Какво означава това? Най-общо казано, ако през 80% от времето се стараете да се храните здравословно, спокойно можете да се отпуснете в останалите 20% без да чувствате вина и без да трупате излишни килограми.

Отпускането на свободен от диети и здравословен режим ден е полезно и това е доказано от множество диетолози и изследователи.

Направете любимите си вкуснотии по-леки

Винаги можем да заситим глада за сладко по разумен начин. Вместо да се впуснете в десетки хиляди празни и, разбира се, излишни калории – добавете към десерта си нещо здравословно.

Вместо след като хапнете нещо калорично да добавяте блокчета шоколад като десерт – обърнете се към парче ябълка, намазана с фъстъчено масло, например. Това е един прекрасен, задоволяващ и нискокалоричен десерт, от който ще останете доволни.

Не прекалявайте и през останалото време

За да можете на спокойствие да си позволите прегрешение, не тъпчете организма си с излишни калории през дните, в които не ядете забранени вкуснотии.

Например, избирайте нискомаслено мляко и масло, не злоупотребявайте с пържените храни, не яжте предимно тестено. Без да се лишавате от нищо с помощта на тези постулати ще съумеете да се предпазите от свръхизлишен прием на калории.

Похапвайте вкуснотии само в позволените дни

Не трябва да прекрачвате правилата. Ако отпускате края и през останалите дни, няма да запазите фигурата си. Придържайте се към правилото за свободните от задължения дни.

Яжте храната бавно – не я поглъщайте веднага

Много важно правило, което повечето хора знаят, но не спазват. Храната трябва да се дъвче бавно, а не да се „вдишва“. Насладете й се, дайте й шанс да задоволи сетивата ви. Така мозъкът много по-лесно ще отчете ситостта. По този начин ще се предпазите от преяждане.

Споделяйте любимите си лакомства с някого

Лакомствата са най-вкусни и задоволяващи, когато са споделени. Направете хапването на вкуснотии ритуал, удоволствие и наслада. Времето, прекарано със скъп човек и вкусна храна ще направи преживяването още по-приятно.

Коментирай