Здраве и красота

3 прости правила за ефективна тренировка

Какво трябва да знаем за полезната физическа активност?

04.12.2015г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Тренирате усилено, имате си любими упражнения и си спазвате единствено тях, но не виждате резултат?

Вероятно грешите в изпълнението на тренировката си. За да бъде една тренировка наистина ефективна, трябва да бъдат изпълнени 3 прости правила. Кои са те?

Преди всичко преоценете тренировката си

Може упражненията, които правите да са ви любими, но трябва да си зададете въпроса дали те са подходящи за вас и най-вече дали са ефективни. Прекалено еднообразното физическо натоварване не води до добри резултати. Добре е упражненията да се сменят периодично, за да има провокация към мускулите.

Така тялото търси начин да се адаптира към промените, което води до допълнителен разход на енергия.

Използвайте тежести

Много хора смятат, че кардиото е манна небесна и залагат само на него по време на тренировката си. Това не е така. Използването на тежести допринася не само за стягането и оформянето на мускула, но и за цялостното изгаряне на калории, съответно отслабването е по-качествено.

Снимка: iStock

Колкото по-разработен и стегнат е един мускул, толкова повече хранителни вещества са му необходими, за да действа нормално. Затова не пренебрегвайте упражненията с гирички, например. Те имат своите не малко ползи за здравето, фигурата и теглото.

Последователността е от най-голямо значение

Лесно е да се каже, трудно е да се изпълни. Повечето хора си казват, че ще започнат да тренират, но от понеделник. Така минават доста понеделници, а положението си е все същото.

Спорадичните тренировки също не са адекватни. Да, те спомагат за изгаряне на калории в известен смисъл, но нищо не може да замени последователността. Редовната физическа активност работи във ваша полза в дългосрочен план, а и здравословните ви резултати ще се подобрят значително.

Коментирай