Здраве и красота

Причини да ядем кашу по-често

Какви хранителни ползи има от кашуто за организма?

16.12.2015г. / 16 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Кашуто е прекрасна ядка, която се отличава с мек вкус и приятна засищаща текстура. То е любима междинна закуска на много супермодели, защото помага в опазването на фигурата и носи на организма полезни вещества.

Защо е важно да похапваме кашу по-често?

То е добър източник на мононенаситени мазнини

Мононенаситените мазнини са много важни за обмяната на веществата в клетката. Те спомагат за изграждането на мембраните на клетките, както и деленето им. Мононенаситените мазнини са есенциална храна за мозъка. Помагат за регенерирането на мозъчните клетки, здравословни са и спомагат за намаляването на холестерола.

Богат източник на мед

Медта е важен микроелемент, който е от значение за здравето. Кашуто е сред най-добрите източници на мед, който помага за изграждането на костната тъкан. Медта е елемент, който се бори със свободните радикали като прави кожата по-млада и красива. Освен това спомага за намаляването на сърдечносъдовия риск. Полезна е за хората, склонни или имащи анемия, защото подобрява абсорбцията на желязо.

Кашуто поради тази причина е полезно за страдащи от остеопороза, сърдечносъдови заболявания, висок холестерол и кръвно налягане.

За здрави кости

Снимка: iStock

Освен мед, кашуто е богато и на желязо, магнезий и калций – все полезни за здравето на костите и ставите елементи.

Кашуто въздейства добре и на мускулния тонус, както и на състоянието на нервната система. Липсата на магнезий носи риск от високо кръвно налягане, затова похапвайте кашу редовно.

За здрава сърдечносъдова система

Ползите от кашуто се простират и до сърдечносъдовата система. То е много полезно за сърцето, предпазва от остри състояния като инсулт и инфаркт. Кашуто е много богато на антиоксиданти, които подобряват кръвоснабдяването и циркулацията, които при страдащите от сърдечносъдови заболявания са затруднени.

Помага в поддържането на оптимално тегло

Здравословното тегло е много важно за здравия организъм. Кашуто е богато на полезни вещества, но е бедно на наситени мазнини и калории. Именно затова е много полезно при спазване на диети за редукция на излишни килограми.

Кашуто ускорява метаболизма, укрепва имунната система и спомага за по-доброто храносмилане. Това ви помага да се отървете от натрупаните килограми по-качествено.

Винаги носете шепа кашу в себе си, за когато огладнеете. То е прекрасна закуска между храненията, която ще ви засити за по-дълго и ще ви дари с множество полезни хранителни вещества.

Коментирай