Здраве и красота

Защо трябва да ядем повече портокали през зимата?

Многобройните ползи от портокалите за здравето

03.01.2016г. / 08 15ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

В сезона на грипа и настинките трябва да приемаме повече витамини и полезни вещества. Портокалите са сред плодовете първенци в това отношение. Те са изключително богати на хранителни вещества, заради които си струва да ги похапваме обилно цяла зима.

Защо е добре да не подминаваме портокалите в менюто си?

Намаляват риска от инфекции

Както знаем, портокалите са препълнени с витамин С. Той участва активно в много процеси като предпазва клетките от болестотворни микроорганизми. Витамин С е антиоксидант, който мощно се бори със свободните радикали, предизвикващи редица заболявания, в това число и инфекциозни.

Силен е в борбата с рака

Портокалът има силни противодействащи на раковите клетки свойства. Освен витамин С, портокалите съдържат и други антиоксиданти, наречени лимоноиди, които доказано противодействат на разрастването на раковите клетки.

Според изследванията, портокалите са много полезни в превенцията на рак на дебелото черво, кожата, белите дробове, гърдата, стомаха.

Понижават холестерола

Портокалите са много богати на фибри, а знаем, че фибрите играят решаваща роля в намаляването на холестерола. Това прави портокалите изключително полезни за кръвоносните съдове и сърцето.

Облекчават запека

Портокалите регулират работата на червата, най-вече на дебелото като по този начин облекчават запека. Фибрите в тях имат свойството да прочистват чревните стени и да активизират работата на чревните бактерии.

Подобряват работата на бъбреците и черния дроб

Портокалите са много сочни плодове. Плодовите сокове в тях действат диуретично като по този начин облекчават работата на бъбреците и стимулират диурезата. Това предпазва пикочните пътища от инфекции, а бъбреците – от натрупване на песъчинки и камъни.

Черният дроб ще ви е много благодарен, ако консумирате портокали по-често, защото витамин А в него играе важна роля за предпазването на черния дроб от рак. Каротеноидите в портокалите пък подобряват структурата му и спомагат за регенерирането на клетките му.

Подобряват зрението

Каротеноидите имат отношение и към зрението. Те подобряват работата на окото, а големите количества витамин А в портокалите предпазват от дегенерация на макулата – една от основните причини за слепота.

Намаляват кръвното налягане

Флавоноидите в портокалите понижават високото кръвно налягане и най-важното – допринасят за трайното му задържане в оптимални граници. Това прави портокалите много подходящи за консумация от хипертоници.

Подобряват структурата на кожата

Бета-каротините са много важни в защитата на кожата. Те предпазват от вредните свободни радикали, предизвикващи стареене, бръчки, фини линии и злокачествени изменения по кожата.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Super ( преди 5 години )