Здраве и красота

Слушането на музика и пеенето помага при Алцхаймер

Защо музиката е средство за рехабилитация при това страдание?

23.12.2015г. / 17 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Болестта на Алцхаймер покосява милиони хора по света. Но учените са доказали, че има начин това състояние да бъде облекчено и последиците от него – отложени във времето.

Пеенето може да стимулира мозъчната функция и настроението на хората, страдащи от Алцхаймер, пише WebMD. Това се отнася най-вече за намиращите се в начална фаза на заболяването.

До заключението стигат група финландски учени, които провеждат изследване върху 89 души с лека до умерена степен на болестта на Алцхаймер. В продължение на 10 седмици те пеели под ръководството на вокален педагог, слушали песни и получавали стандартни грижи от своите настойници.

Хората, взели участие в експеримента показали подобрение в резултатите на паметта, мисловните процеси и способности за ориентиране. Това се отнасяло най-вече за по-младите участници под 80-годишна възраст.

И двете дейности, свързани с музиката – пеенето и слушането, спомагат за намаляване на депресията и когнитивните затруднения при пациенти с Алцхаймер, категорични са изследователите.

Свързани статии

Според тях, голямо значение има дали пациентът се е занимавал с музика на младини, дали е пял или слушал усилено музика. Това до голяма степен спомага за отлагането на болестта във времето и по-лекото й протичане в начална фаза.

Учените смятат, че тяхното откритие има голямо значение за преосмислянето на лечението и рехабилитацията на болни от болестта на Алцхаймер. Ако музиката бъде включена в терапията, резултатите ще са много по-добри.

Стимулирането на мозъчната функция чрез музика и пеене спомага за поддържане на паметта и познавателните способности при страдащите от Алцхаймер.

Коментирай