Здраве и красота

6 суперхрани за зимата

Хапвайте черен шоколад и чесън

30.12.2015г. / 13 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

През зимата организмът ни се нуждае от много повече витамини и други важни хранителни вещества. Дефицитът на определени хранителни елементи може да повиши риска от появата на простудни заболявания, грип. Ето защо е важно да знаем от кои храни да консумираме повече.

Моркови

Морковите са кореноплодни зеленчуци, които съдържат големи количества бета-каротин, който тялото преобразува във витамин А. Витамин А е ключов за имунната функция, тъй като помага на организма да изгради добра защита срещу инфекции и респираторни заболявания.

Черен шоколад

Ето една здравословна причина да хапвате по-често от това лакомство. Тъмните шоколади с високо съдържание на какао са един от най-добрите природни източници на антиоксиданти, желязо, магнезий и цинк. Цинкът е микроелемент, важен за имунната функция.

Възрастните се нуждаят от около 8-14 милиграма цинк на ден. Също така не забравяйте, че бихте могли да си купите и какаови зърна и да ги хапвате вместо шоколад. Повече за техните здравословни ползи може да прочетете тук.

Чесън

Чесънът е бил използван в продължение на хиляди години за лечението на различни болести. Специалисти препоръчват през зимата всеки ден да се консумират по 2 скилидки чесън за добро здраве.

Кисело мляко

Натуралното кисело мляко е богато на пробиотици, които са добри бактерии и са от съществено значение за доброто здраве на червата. Пробиотиците стимулират имунитета чрез защита срещу вируси. За здравословна доза пробиотици добавете към киселото мляко сутрин зърнени култури, сушени плодове, канела.

Сьомга

През зимата по-рядко се радваме на слънчевите лъчи, което означава, че организмът ни се нуждае от повече витамин D. Слънчевият витамин е изключително важен за организма, включително и за регулиране на имунната система.

Свързани статии

Сьомгата е един от малкото хранителни източници на витамин D. Препоръчителният прием на витамина е 10 микрограма на ден. Това би било равносилно на 10-15 – минутно ежедневно излагане на слънце или консумиране на 120 г сьомга.

Червено цвекло

Червеното цвекло е богато на важни фитохимикали и антиоксиданти, които предпазват имунната система, помагайки и да се бори с разрушителните свободни радикали, които увреждат здравите клетки и тяхната ДНК.

Снимка: istock

Коментирай