Здраве и красота

Какво ще се случи, ако спрете да миете косата си?

Спирането на шампоана е полезно за косата

08.01.2016г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Носят се много слухове, че миенето на косата е вредно, пресушава я и я прави по-податлива на накъсване, цъфтеж и в крайна сметка – цялостно увреждане. Да, но как да не се къпем? Много хора в социалните мрежи споделят, че са правили експеримент с това. Не са мили косата си няколко седмици и резултатите били впечатляващи.

Какво може да се случи, ако спрем да мием косата си?

Косата най-вероятно ще спре да се омазнява

Кризисният период на омазняване трае известно време, след това спира. Косата постепенно ще спре да произвежда естествени масла, с което косъмът ще се заглади, ще се подхрани и ще заблести.

Най-важното е, че космените фоликули в основата на косъма ще са подхранени добре.

От главата ви ще започне да се носи неприятна миризма

Неизбежно е – все пак косата и целият ви скалп са покрити с естествени масла, продуцирани от мастните жлези по главата ви. Никоя телесна миризма не е приятна.

За да прикриете миризмата, мийте косата си с вода, оцет и сода за хляб. Те притъпяват зловонието и намаляват секрецията на масла.

Цъфтежите ще намалеят

Не само косата ви няма да цъфти толкова много и толкова често, но няма и да се накъсва толкова, защото ще бъде спасена от пресушаването, наречено ежедневен шампоан. Колкото и да подхранвате косата с балсами и маски, няма как да я предпазите от вредното влияние на шампоана, сешоара, пресата за коса и атмосферните условия.

Косъмът ви ще стане по-плътен

В множество шампоани има химикали, които премахвайки естествените масла от косата, ги заменят с химически вещества, които правят косъма тънък и слаб.

Спирането на употребата на шампоан ще направи косъма ви отново плътен и здрав, дори по-дебел.

Цветът на косата ви ще се задържа повече

Дамите, които боядисват косата си в червени или тъмни тонове, знаят колко бързо първоначалната им яркост се отмива. Ако спрете да ползвате конвенционални шампоани, това няма да се случва вече.

По-лесно ще сплитате косата си

Когато косата е премита и изсушена от шампоаните, тя трудно се сплита в плитка. Ако обаче я оставите в натуралния й вид ще ви е много по-лесно да си правите сплетени прически, защото косата е много по-покорна и жива.

Снимки: iStock

Коментирай
17 rate up comment 3 rate down comment
Анонимен ( преди 8 години )
Единственият проблем е, че ще воните и че кожата на главата ви ще ви сърби до полуда, ама карай! Важното е, че ще можете да си направите плитка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати