Здраве и красота

Какво помага при подути глезени?

Опитайте с магнезиева добавка

11.01.2016г. / 12 50ч.
Михаела Лазарова
Снимкa: istock

Снимкa: istock

Подуването на краката и глезените е проблем, от който страдаме не само в летните месеци, когато е горещо. Недостатъчният прием на вода и здравословни течности, неправилното хранене, обездвижването, бременността, наднорменото тегло, са само част от причините за това краката ви да отичат. Споделяме няколко естествени метода, които могат да ви помогнат.

Опитайте с магнезиева добавка

Недостигът на магнезий може да допринесе за образуването на оток в крайниците. Помислете дали да присъедините към дневния си режим и добавка обогатена с магнезий. Специалисти препоръчват на ден да се приема по 350 мг магнезий. Ако сте бременна, този прием трябва да бъде леко завишен, но е добре да се консултирате с наблюдаващия ви лекар.

Йога

Упражненията могат да ви помогнат да подобрите кръвообращението. Ако не обичате залите за гимнастика и фитнес, опитайте с йога. Това е една чудесна практика от упражнения, която може да помогне на кръвоносната ви система.

Вземете вана

Знаем, че обливането на краката с хладка или студена вода може да спомогне за намаляване на отока. Топлата вана също има благоприятен ефект. За да извлечете максимални ползи от нея, добавяйте към водата и няколко капки етерично масло от грейпфрут.

Ако не разполагате с вана, направете си микс от масло от грейпфрут с бадемово масло или малко зехтин и масажирайте краката. Важно е когато правите масаж, движенията да бъдат от глезените нагоре, а не в обратна посока.

Добавете английска сол към ваната

Добавянето на здравословна доза английска сол към топлата вана, също може да облекчи неразположението на подутите глезени. Ако не разполагате с вана, напълнете един леген с вода и добавете към него от солта.

Свързани статии

Също така може да я направите и част от вашите домашни пилинги. Повече за приложението на английската сол вижте тук.

Плувайте

Плуването има редица здравословни ползи и е една от физическите активности, която може да ви помогне да намалите подуването на краката. Когато плувате, кръвоносната ви система си „почива“ от постоянната гравитация и това спомага за регулирането на отока.

Снимки: istock

Коментирай
Свободно време