Здраве и красота

Желанието за някои лакомства подсказва за заболяване

От какво може да страдате, ако непрекъснато ви се яде солено?

18.01.2016г. / 09 30ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

На всички хора им се дояжда някакво лакомство в даден момент. На някои пък им се допива някаква напитка.

В определени случаи обаче, когато желанието за определена храна е неистово, може да става дума за някакво скрито заболяване.

Кои са най-явните знаци, че страдате от определено заболяване според лакомството, което ви се яде силно?

Яде ви се лед

Освен на бременните жени, лед се приисква и на страдащите от желязодефицитна анемия или просто недостиг на желязо.

Някои хора, които имат крайна нужда от желязо изпитват не по-малко странни желания за храна – ядат им се неядливи неща – лед, хартия, глина, мръсни предмети. Тези „лакомства“ се считат за „хранителни извращения“, които се разглеждат и като психическо разстройство.

Но в повечето от тези случаи става дума за силен недостиг на желязо. Според скорошно изследване, честото дъвчене на лед е начин мозъкът да се справи с мудността, увеличавайки по този начин кръвообращението. Така липсата на енергия, причинена от намаленото количество желязо се преодолява временно.

Непрекъснато ви се пие вода

Ако страдате от непрекъсната неутолима жажда, това може да говори много настойчиво за диабет.

Ако сте толкова жадни, че не можете да се наситите на една чаша вода наведнъж, а ви трябват още една или две, а скоро след това и още, значи несъмнено имате проблеми с нивата на глюкозата в кръвта.

Чрез нуждата от вода тялото се опитва да разтвори натрупалата се излишна глюкоза, но безуспешно. Тя се натрупва в кръвта, бъбреците, нервната система, очите и причинява ускорената им работа. Пречистването й от организма става все по-трудно и по-трудно заради липсата на инсулин.

Това увеличава все повече жаждата и я прави все по-неутолима.

Неудържимо желание за сол

Ако непрекъснато ви се ядат солени неща, а дори стигате дотам, че ближете сол от ръката си, това определено може да е сигнал, че страдате от болестта на Адисон.

Болестта на Адисон представлява рядко ендокринно заболяване, засягащо надбъбречните жлези и по-точно секрецията на определени хормони от тях. Това кара тялото да губи много соли и електролити, което пък повишава до необичайни нива желанието ви за сол.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време