Здраве и красота

5 неща, които кожата се опитва да ви каже

Подпухнали клепачи – спрете солта

19.03.2020г. / 16 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Суха и вяла кожа, която се лющи или пък много мазна, такава, която е с червени петна... Кожата ви се опитва да ви каже, че тялото ви се нуждае от вашето внимание, защото най-големият орган винаги е отражение на здравето ни. Кожните промени може да са показател за нещо не толкова безобидно, като:

Пъпки по челото

Неравности по челото, черни точки, акне. Кожата ви се опитва да ви подскаже няколко неща. Най-напред обърнете внимание на стреса, тревожността. Този тип кожен проблем може да сигнализира за дехидратация на организма, запек.

Маски за лице, с които да се разкрасите

Това, което може да направите за себе си е да се опитате да намалите стреса и да прочистите тялото си от натрупаните токсини. Не забравяйте, освен любимите ви напитки, да пиете поне по осем чаши вода на ден.

Кистозно акне

Пъпките на кистозното акне се появяват в областта на челюстта и брадичката. Те са големи, намират се дълбоко под кожата, може да отнеме седмици, за да се излекуват, а понякога са болезнени при допир. Този тип акне подсказва за хормонален дисбаланс, черен дроб, който се нуждае от детоксикация.

До какви проблеми води непиенето на вода?

За да регулирате образуването на акне е важно да коригирате начина си на хранене. Опитайте се да контролирате приема на захар, бели въглехидрати, нездравословни мазнини, кофеин, алкохол и преработени храни. Физическата активност също е от значение, тъй като кистозното акне е свързано и с лимфния застой.

Подпухнали клепачи

Спите ли по корем? Това може да бъде една от причините да се събуждате с подпухнали клепачи. Ако това неразположение е съпроводено от сърбеж, зачервяване на кожата, може да се касае за някаква алергия, най-често към треви, цветя, оцветители в козметични продукти и други.

Здравословни ползи от пробиотиците

Също така, ако обичате да хапвате повече солени и кисели храни, организмът ви задържа и повече излишни течности, а това също предизвиква подпухване на клепачите.

Акне близо до устата и върху носа

Червените и възпалени пъпки в тези области подсказват за евентуални храносмилателни проблеми или хранителна чувствителност.

Много лесно и сами можете да си направите тест за хранителна чувствителност, като се опитате да елиминирате определени храни от менюто си. Ако смятате, че ви липсват някакви храносмилателни ензими, опитайте с прием на чаена лъжичка оцет преди хранене или приемайте добавки с ензими.

Как да отслабнете лесно и полезно след 50

Друго, което може да направите, за да подобрите здравето на стомаха си е да приемате повече пробиотични храни, пресни плодове, зеленчуци и фибри.

Свързани статии

Жълти и по-тъмни петна по ръцете и краката

Добре е да се консултирате с лекар, защото това състояние на кожата най-често подсказва за наличието на диабет. Тези петна се появяват в резултат на високи нива на триглицеридите и кръвната захар.

Диабетът понякога идва със скрити симптоми, затова по-често обръщайте внимание на състоянието на кожата си.

Снимки: istock

Коментирай