Здраве и красота

Безплатна цитонамазка за 50 жени в САГБАЛ „Св. София“

В Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка

19.01.2016г. / 08 59ч.
Аз жената
Снимка: photl

Снимка: photl

Първа САГБАЛ „Св. София“ ще отбележи Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка – 25-29 януари с профилактична кампания. От 10:00 до 12:00 часа във всеки работен ден от седмицата ще бъдат извършвани по 10 безплатни цитонамазки.

Петдесетте дами, които ще могат да се възползват от кампанията, трябва да не са се подлагали на изследването повече от 3 години. Препоръчително е, тези от тях, които пазят резултатите от последните си гинекологични изследвания, да ги носят със себе си. Това ще подпомогне пълноценното уточняване на състоянието на пациентките.

Прегледите ще се осъществяват само след предварително записан час на тел. 02 / 44 70 278. При желание от страна на пациентките за допълнителни изследвания, те ще се заплащат по цени на болницата.

Данните показват, че всяка година от рак на маточната шийка в България се разболяват около 1100 жени, а 340 умират в резултат на заболяването. Лекарите припомнят, че навременното диагностициране на рака на маточната шийка и успешното лечение на преканцерозите, е възможно само чрез редовни профилактични гинекологични прегледи.

В същото време статистиката показва, че 500 000 българки годишно подлежат на профилактични цитонамазки, а на изследването се подлагат по-малко от 10% от тях.

Коментирай