Здраве и красота

Какво никога не трябва да слагате във вагината си

Лубриканти на маслена основа

01.02.2016г. / 09 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вагината е едно от най-деликатните места в женското тяло. Ето защо е важно да се грижим добре за нея. Това означава освен редовно да посещаваме гинеколога си, никога да не поставяме в нея неща, които могат да застрашат здравето й, като:

Секс играчки от каучук или мека гума

След известно време на употреба, секс играчките изработени от мека, гъвкава пластмаса или подобна на желе гума, по повърхността си могат да получат леки надрасквания или наранявания.

Поставянето им във вагината крие риск от развитието на бактерии, тъй като в тези малки процепи много лесно могат да се развият микроби. Вместо това ползвайте силиконови или такива, които са от неръждаема стомана. Също така не забравяйте преди или след употреба да ги измивате добре със сапун и топла вода.

Лубриканти на маслена основа

Лубрикантите са гениално изобретение. Но стойте далеч от тези, които съдържат масла или вазелин. Те са трудни за отмиване и създават среда за развитието на бактерии във вагината.

Също така, ако партньорът ви ползва латексови презервативи, лубрикантите на маслена основа могат да нарушат целостта на презерватива. Най-добре е да ползвате лубриканти на водна основа.

Интимни спрейове и мокри кърпички

Почти всяка жена има в дамската си чанта мокри интимни кърпи или интимен дезодорант. Те са чудесни продукти, които добавят повече свежест в ежедневието ни, но далеч не са безобидни.

Никога не се опитвайте с тях да почистите или освежите вагиналния канал. Тези продукти съдържат съставки и химикали, които могат да изсушат вагината. Това ще ви накара не само да изпитвате дискомфорт, но така увеличавате риска от развитието на бактериални инфекции.

Свързани статии

Течен шоколад и сметана

Да придадете на голото си тяло вкус на сладолед, шоколад, сметана, карамел, звучи секси и възбуждащо, с изключение на факта, че всичко изброено, ако попадне във влагалището, може да наруши нормалните нива на рН и да доведе до появата на инфекции.

Нищо с аромат

Ароматните презервативи, лубриканти, тампони, сапуни, дори секс играчки, които са допълнително ароматизирани могат да предизвикат сърбеж, възпаление и обриви на или около влагалището. Ето защо е добре да ги избягвате.

Снимки: istock

Коментирай