Здраве и красота

Масажирайте стъпалата и облекчете болките и неразположенията

Как помага рефлексологията

02.02.2016г. / 15 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Рефлексологията е древна китайска практика за масаж на стъпалата, с помощта на която се стимулират определени точки, чрез които се въздейства върху органите от човешкото тяло. Днес споделяме няколко точки, чиято стимулация може да помогне да облекчите някои неразположения, или да подобрите здравето на някои органи.

Болки в главата

Според рефлексологията, върховете на пръстите на краката са пряко свързани с главата и мозъка. Масажът на меката част на палците на краката може да помогне за облекчаване на главоболието, но също така да допринесе върху цялостното здраве и функция на мозъка.

Очи

Някои неразположения със здравето на очите могат да включват възпаления, зачервяване и болка. Масажът или прилагане на лек натиск в областта на стъпалото, на определена точка, намираща се точно под втория и третия пръст, може да има голяма полза при облекчаването на тези неразположения.

Черва

Следващите органи на които може да въздействате с помощта на рефлексологията са тънките черва. Просто масажирайте зоната между петата и възглавничката на стъпалото. Това ще подпомогне доброто храносмилане и правилната функция на стомашно-чревния тракт.

Бял дроб

Ако страдате от астма или просто искате да подобрите общото състояние на белите дробове, отново може да се доверите на рефлексологията. Стимулирайте тези издадени точки, които се намират точно под пръстите на стъпалото ви.

Болки в гърба

Натовареното ежедневие, застояването, дългите часове работа на бюро, могат да предизвикат болка и напрежение в гърба. Според рефлексологията, съществува взаимна връзка между петата, седалищния нерв и долната част на гърба. За тези, които страдат от ишиас или хронични болки в кръста, масажирането на петите може да допринесе за облекчаване на неразположението.

Шията

Болките и напрежението във врата са често срещани. Просто масажирайте областите, показани на илюстрацията и почувствайте облекчението.

Сърцето

Здравето на сърцето е нещо, на което трябва да обръщаме внимание по-често. Всеки от нас изпитва в някакъв момент сърцебиене или болка в гърдите. Важно е тези симптоми да не бъдат подминавани и да се консултирате с лекар. Въпреки това масажът на тези специфични области на десния крак може да насърчи здравето на сърцето и да донесе ползи за кръвоносната система.

Колената

Външната част на всяка пета има пряка корелация с колената. Ако страдате от хронични болки в колената или след спорт усещате напрежение, масажирайте тези области. Това ще намали възпалението и ще облекчи болката.

Стомах

Макар че има много други естествени методи за облекчаване на стомашното неразположение, винаги може да се доверите и на рефлексологията. Масажирайте вътрешните области на краката точно под най-изпъкналата част на стъпалото ви. По този начин ще намалите газовете и подуването на корема, както и лошото храносмилане.

Свързани статии

Щитовидна жлеза

Рефлексологията може да има положителен ефекти при тези хора, които имат проблеми с щитовидната жлеза. Направете си масаж на вътрешната най-изпъкнала част, точно под палеца.

Черен дроб

За да стимулирате функцията на черния дроб, направете си масаж на средата на външната страна на двата крака.

Снимки: pinterest

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
пипилота ( преди 8 години )
Толкова много точки и зони за масаж...а бе направо си масажирайте целите стъпала и ще сте като нови.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар