Здраве и красота

Избор на четка за коса според 3-те основни типа косъм

Как да изберем най-подходящата четка за нашата коса?

29.01.2016г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Разресването на косата е противоречив, но необходим процес. Ако решите косата с неподходяща четка, това може да я увреди, да предизвика накъсване на косъма и дори косопад.

Как да изберете правилната четка за коса според типа коса?

Тънка или рядка коса

Ако имате коса с тънък или по-рядък косъм, не я насилвайте с груба четка. Използвайте четка с мек косъм, която е подходяща за мокро разресване. Не е задължително да решите косата си, докато е мокра. Според много специалисти това дори е противопоказно.

Вместо това вземете четка, която е предназначена за мокро ресане. Тези четки са с много мек косъм, който няма да нарани косата ви, но ще ви помогне да я поддържате в добро състояние.

Много къдрава коса

Косите с гъсти и ситни къдрици са рисковани за разресване. По-скоро къдрокосите жени трябва да забравят за четката.

Вместо нея използвайте възможно най-широкия гребен по време на къпане. Сложете доволно количество балсам за коса и прокарайте гребена. Така ще разрешите косата и ще придадете приятен и подреден вид на вашите къдрици.

Ако използвате четка, рискувате да накъсате грубо космите.

Гъста и непокорна коса с твърд косъм

Често този тип коси са чупливи. Те са трудно податливи на ресане и затова изискват употребата на специална четка. Най-подходяща в случая е голяма продълговата четка с твърди игли, които ще разрешат добре косата и ще направят масаж на скалпа.

Кожата на главата и фоликулите имат нужда от специален масаж, ако косата ви е тежка и гъста, защото това ги държи в непрекъснато напрежение през деня.

Снимки: iStock

Коментирай