Здраве и красота

Кърмата – ключът срещу резистентните на антибиотици бактерии?

Какво в кърмата може да преобърне досегашните схващания за антибиотиците?

31.01.2016г. / 14 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

С всяка изминала година повече антибиотици стават неприложими срещу резистентните бактерии отколкото нови препарати биват открити. Това се превръща в глобален проблем, който засяга милиони хора по света.

Бебетата са най-уязвими към патогени и болестотворни микроорганизми скоро след раждането. Те обаче получават жизненонеобходими антитела и протеини от своите майки чрез кърмата. Това ги прави по-устойчиви към атаките на бактериите, вирусите, гъбичките и микробите.

Едно ново проучване се концентрира именно върху определен протеин в майчината кърма, наречен лактоферин. Учените от Националната лаборатория по физика в University College London смятат, че майчината кърма може да се окаже разковничето в преодоляването на проблема с резистентността на бактериите към антибиотиците.

Снимка: iStock

Според изследванията им, лактоферинът се оказва протеин, към който познатите микроорганизми са „безсилни“. Той нанася фатални удари срещу тях и ги неутрализира почти мигновено, разрушавайки клетъчните им мембрани, пише MotherNatureNetwork.

Този протеин е ефикасен не само срещу бактерии, но и срещу вируси и гъбички, и ако се разработи като лекарство, може да се превърне в най-мощното средство в борбата с тези микроорганизми.

Лабораторните изследвания показват, че този протеин е най-обещаващият в борбата с резистентните бактерии, който може да промени досегашните постулати в медицината.

Коментирай
Здраве и красота