Здраве и красота

Как да намалите подуването на корема?

Направете си сутрешен еликсир

30.01.2016г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимки: istock

Снимки: istock

След обилно похапване, преди цикъл или дори след консумацията на определени храни е възможно коремът ни да се подуе и да се появяват болка и неприятни газове. Понякога подуването на корема започва още от сутринта и е съпроводено с подпухване на очите, пръстите на ръцете. Как да си помогнете в тези моменти? Споделяме 5 естествени лека, които да пробвате.

Направете си сутрешен еликсир

Едно от най-добрите неща, които може да направите за здравето на корема си като цяло и в онези моменти, в които се усещате подути, е да консумирате чаша вода със стайна температура, в която сте добавили малко количество ябълков оцет и пресен лимонов сок.

Оцетът ще подейства като пробиотик и ще допринесе за доброто храносмилане. Вашата лимфна система ще се събуди и ще започне своята работа за промиване и прочистване. От друга страна лимоните спадат към групата на алкалните храни и ще коригират нивото на рН в тялото ви.

Чай от копър

Чаят от копър е изключително добър при стомашни колики и подувания. Билката е използвана в продължение на хиляди години в много древни култури. Семената на копъра са богати на летливи масла, които помагат за елиминиране на възпалението, убиват бактериите и микробите, действат спазмолитично. Подобряват и храносмилането и освобождават тялото от излишните газове.

Аспержи

Зеленчуците са не само вкусни, но и може да намалят подуването на корема. Аспержите действат като естествен диуретик и подобряват функциите на червата. Има много и различни начини за тяхното приготвяне.

Джинджифил

Джинджифилът е естествен лек, който всеки трябва да има в кухнята си. Подправката има приятен вкус и аромат, леко пикантен.

Препоръчва се по време на настинки, при стомашни неразположение и гадене, както и за облекчаване на подутия корем.

Свързани статии

Може да се възползвате от неговото положително действие, като го добавяте към чайове, пресни сокове, ястия, смутита. Също така джинджифилът спада към така наречените термохрани, които затоплят тялото от вътре навън, което спомага и за изгарянето на излишните калории.

Вода с краставица

Когато имате газове в корема една от най-добрите напитки е водата. За да бъде още по-прочистваща и да намали неразположенията ви, добавяйте към нея няколко резенчета краставица. Краставицата е друг природен диуретик и съдържа силициев диоксид, който помага за елиминирането на излишните течности и газове.

Снимки: istock

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
факт ( преди 8 години )
Чай от бял равнец .Една чашка пери ядене и ще ходите усмихнати.Помага за много не само за газове и метеоризъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар