Здраве и красота

Как да управляваме правилно месечния цикъл?

Какво можем да направим, за да бъде менструацията ни по-лека?

18.02.2016г. / 08 40ч.
Илияна Николова
Снимка istock

Снимка istock

Менструалният цикъл за много жени е мъчение. Малко са щастливките, които имат безболезнен и кратък цикъл. За всички останали обаче това неприятно време от месеца предизвиква неразположения и дори ги прави нетрудоспособни, разсеяни, раздразнителни и с липса на енергия.

Какво трябва да знаете, за да управлявате менструалния си цикъл по-ефективно?

Кога трябва да взимате медикаменти?

 
Много жени правят грешката да чакат, докато положението стане нетърпимо. С менструалния цикъл това не важи. За да облекчите или напълно премахнете ужасните спазми и болки е препоръчително да вземете противовъзпалителна таблетка преди спазмите да са настъпили.

Какво трябва да избягвате в храненето?

Солта влошава симптомите на менструалния цикъл. Тя увеличава спазмите и болката. Освен това солта предизвиква задържане на течности в организма, което ви кара да усещате подпухналост и тежест. 

И под сол не се има предвид само да не осолявате особено ястията си с допълнителна щипка сол. Седмица преди цикъла и по време на протичането му е важно да не консумирате никакви чипсове, соленки, колбаси – изобщо всичко, което би могло да предизвика надвиашаване на необходимите нива на сол в кръвта.

А какво да ядете?

Няколко дни преди настъпването на менструацията наблегнете на млечните продукти. Протеините в тях спомагат за цялостно намаляване на предменструалния синдром. По време на протичането на цикъла пък намаляват спазмите, кръвотечението и болката. 

Затова не се колебайте да си похапвате повечко сирене, кашкавал, масло, кисело и прясно мляко в този период.


Алкохолът влошава ПМС

Много жени мислят, че една чаша вино не би навредила, дори би облекчила положението, но всъщност не е така. 

Алкохолът може да влоши симптомите по време на цикъл, както и преди това. Консумацията на алкохол може не само да засили спазмите и болките в областта на малкия таз, но да направи гърдите по-напрегнати, както и да повиши нивата на кръвната захар.

Упражнявайте се

Много жени погрешно смятат, че упражненията могат да влошат месечния цикъл, да усилят болката и да направят кръвотечението по-обилно. Това не е така.

Физическата активност повишава нивата на окситоцин в кръвта, което облекчава симптомите. Освен това добрият мускулен тонус повишава енергийните нива, преборва отпадналостта и подобрява кръвообращението. 

Снимки: iStock

Коментирай