Здраве и красота

Натурални лекове при порезни рани и ожулвания

Как да накараме кожата да заздравява по-бързо?

18.02.2016г. / 15 20ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Опасностите от ожулвания и порязвания са навсякъде около нас. Най-често засягаме ръцете си. В домакинството има толкова много поводи за порязване – кухненски ножове, хартия, остри предмети в бита и работата.

Ожулвания пък могат да станат не само от падания, но и от удари и какви ли не нелепи обстоятелства.

За да зараснат по-бързо тези неприятни рани можем да си помогнем сами, но не с химикали и лекарства, а с природни средства.

Кои продукти помагат за най-бързото зарастване на рани, драскотини и ожулвания?

Мед

Пчелният мед има изключителни противовъзпалителни и антибактериални свойства. Той се използва за третиране на порезни рани и охлузвания още от древността. Способността му да лекува е забелязана преди новата ера.

Учените смятат, че антиоксидантите, аминокиселините, витамините и минералите в меда са в основата на неговите невероятни способности. Освен това медът намалява вероятността на засегнатото място да остане белег.

Етерично масло от мента с канела

Сместа от ментово масло и канела е уникална! Тя премахва бактериите и мръсотията, натрупана в раните, като по този начин предпазва от инфекции.

Комбинацията от мента и канела има силни антибактериални свойства, което спомага за по-бързото зарастване на раните и одраскванията.

Лайка

Лайката е много полезна както при рани, ожулвания и порязвания, така и при изгаряния и натъртвания, ишиас и хемороиди. Отварата от лайка е подходяща и за вагинални промивки, тъй като успокоява лигавиците, прочиства бактериите и дезинфекцира.

Балсамите с лайка, както и домашно приготвените отвари помагат на раните да зараснат по-бързо, дори ако са по-дълбоки. Това я прави подходяща за третиране на разрези след операции.

Лайката помага още при ухапвания от насекоми, кожни екземи и псориазис.

Етерично масло от лавандула

Според изследванията, лавандуловото масло помага за по-бързото заздравяване на вагината след раждане. Същото важи и за разреза при секцио, според проучване, в което взели участие 160 жени, родили наскоро. Мазането с лавандулово масло ускорява оздравителните процеси на кожата.

Смесено с малко зехтин, маслото от лавандула намалява болката и премахва раздразненията по кожата.

Етерично масло от чаено дърво

Използването на етерично масло от чаено дърво е друг чудесен начин да повлияете позитивно на раните и инфектираната кожа. Това масло има силни противовъзпалителни свойства. Проведени са редица изследвания, имащи за цел да проверят ефективността на маслото от чаено дърво.

Хората, мазани с масло от чаено дърво показвали много по-добри резултати в зарастването на раните от контролните групи, които не били третирани с него. Директното нанасяне на разтвор от етерично масло от чаено дърво със зехтин два пъти на ден намалява възпалението и ускорява значително процесите на зарастване.

Снимки: iStock

Коментирай