Здраве и красота

Какво всъщност не помага при грип?

Свиканли сме, че витамин С и ехинацея могат да ни излекуват, но това не е така

20.02.2016г. / 07 30ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

В сезона на грипа и настинките няма как да не се запитаме дали лековете, които сме свикнали да употребяваме наистина действат. Все повече от опит се убеждаваме, че някои средства за борба с грипа и настинката всъщност са напълно безполезни. 

Кои са лекарствените средства, които не помагат при грип?

 

Ехинацея

От ехинацеята се произвеждат какви ли не хомеопатични и билкови лекарства за облекчаване на грип и настинка. Истината е, че ехинацеята изобщо не помага при такива инфекции. Все още някои експерти я препоръчва, въпреки че съществуват редица изследвания, които опровергават действието й. 

Злоупотребата с ехинацея може да предизвика гадене, подуване и проблеми със стомашно-чревния тракт.



Витамин С

От деца слушаме как при грип и настинка трябва да взимаме големи количества витамин С. Изследванията показват, че витамин С не помага по никакъв начин в лекуването на грипни състояния. Дори не облекчава симптомите на вирусните инфекции.

Единственото, което може да направи той е да ви предизвика да уринирате по-често. Големите дози витамин С могат да предизвикат още стомашно-чревни разстройства, камъни в бъбреците и забавяне на менструалния цикъл. 

Женшен

Женшенът също няма да ви помогне при грип, колкото и да сте чували обратното. Той може да предизвика безсъние, резки спадове в кръвната захар при големи дози. Иначе е безопасен, но пък няма никакво особено действие срещу грипа. 

Проучванията са установили и опровергали неговите свойства срещу грипа.


Пробиотици

Пробиотиците не могат да лекуват настинки и грип, но пък могат да допринесат за тяхната превенция. Едно проучване от 2011 година установява, че пробиотиците намаляват броя на хората, разболели се от вирусна инфекция. Но доказателствата по въпроса не са особено категорични. 

От друга страна вирусите са толкова много и толкова различни, че дори откритите лекарства не действат еднакво при всички щамове.

Снимки: iStock

Коментирай