Здраве и красота

Забравете тичането – има по-ефективни и приятни спортове от него!

Спортове, при които се изгарят калории, подобно на тичането

15.02.2016г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Тичането често бива схващано като най-ефективно за отслабване и изгаряне на калории. То обаче е и много рисковано за здравето, тъй като би могло да предизвика сериозни травми, най-вече на гръбнака, краката и ставите.

Има и други спортни активности, които горят също толкова калории като тичането, но са далеч по-безопасни за здравето. Кои са те?

Плуване

Много хора смятат, че плуването е лежерно и не толкова натоварващо. На тях ще кажем само – плувайте бързо в продължение на един час без прекъсване и ще си говорим пак!

Скачане на въже

Скачането на въже е любимо на много трениращи. Изгарянето на калории при него е много ефективно, стига да сте издръжливи.

Скачането на въже изгражда страхотни мускули на краката, стяга дупето и ви помага да горите около 10 калории на минута. Всичко зависи от издръжливостта ви.

Гребане

Гребането изисква малко по-специфична екипировка, умения и място за трениране, но все пак трябва да се отбележи, че то е много ефективно за отслабване.

Само за 30 минути интензивно гребане се изгарят около 500 калории, а това не е никак малко.

Каране на колело

Карането на колело с около 20 км/ч за цял час изгаря около 700 калории. Заслужава си да прекарате уикенда с колелото в парка или в планината. Това е не само по-безопасно откъм травми (стига да не се пребивате), но и по-ефикасно от тичането.

Изкачване на стълби

30 минути бързо изкачване на стълби изгаря около 500 калории. Това е целият ви обяд! Ако го правите всеки ден, неминуемо ще отслабнете.

Като бонус изкачването на стълби не крие рискове от травми на гръбнака и краката, каквито причинява непрекъснатото натрисане по време на тичане.

Туризъм

Туризмът не се възприема особено като спорт. Но той всъщност е. Докато се катерите по някой баир, горите много калории. Според някои изследвания, един час активно ходене или катерене по баирите в планината ви помага да изгорите цели 500 калории.

Като допълнителен бонус е доброто настроение, чудната и пленяваща гледка, приятна компания и релакс, които планината ви дава.

Танци

Танците съвместяват полезното с приятното. За да изгаряте най-много калории, практикувайте по-енергични танци, като зумбата например. Колкото по-интензивен е танцът, толкова повече калории изгаряте.

Направете танците ваше хоби и ще се убедите колко лесно се влиза във форма чрез този вид спорт.

Снимки: iStock

Коментирай
3 rate up comment 1 rate down comment
Ееее ( преди 8 години )
Свободно време