Здраве и красота

Здравословните ползи от консумацията на нар

Защо трябва да ядем нар по-често?

21.02.2016г. / 09 15ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Нарът е разкошен плод. Той идва от Близкия Изток, но се среща и по Средиземноморието и Азия. Червените му семена, съдържащи живителни сокове, са пълни с витамини, минерали и полезни вещества.

Консумацията на нар предпазва от сърдечносъдови заболявания, висок холестерол, а антиоксидантите в него се борят със процесите на стареене в организма, понякога водещи до рак.

Защо трябва да консумираме нар по-често?


Нарът е силен срещу настинка и грип

Антивирусните свойства на нара са толкова силни, че не само борят обикновените вируси, но и вируса на HIV. Това са констатирали американски учени в специално проучване.

Авторите на изследването подчертават лечебните свойства на нара и съветват хората да го консумират по-често.

Нарът е мощен срещу рака

Антиоксидантите в нара потискат развитието на ракови клетки и формирането им в туморни маси. Според изследванията, нарът е полезен в борбата с рака на дебелото черво, рака на гърдата, на белия дроб, на кожата, на простатата, както и срещу левкемията.

Нарът поддържа сърдечносъдовата система

Антиоксидантите в нара позволяват на сърцето и съдовете да работят нормално. Те неутрализират свободните радикали, причиняващи заболявания и затруднения в работата на сърцето.

Полифенолите в нара имат изключителни свойства в предпазването на стените на кръвоносните съдове. Освен това играят роля в намаляването на нивата на лошия холестерол.


Свързани статии

Нарът намалява възпалението в ставите

Възпаленията в ставите са много болезнени и често водят до качествени изменения на ставата и хрущяла.

В нара се съдържат множество ензими, които работят за намаляване на негнойните възпаления в тялото и по-специално артритните възпаления на ставите.

Нарът има невероятни антибактериални свойства

Подобно на меда, нарът има страхотни антибактериални свойства. Той действа противовъзпалително и убива болестотворните бактерии и микроорганизми.

Изследователи от Южна Америка установяват по време на проучване, че екстрактите от сока от нар имат силно широкоспектърно действие срещу редица бактерии.

Коментирай
6 rate up comment 2 rate down comment
Нар ( преди 8 години )
Беше желателно да напишете тази статия преди 3 месеца, защото в БГ се продава масово между ноември и февруари-март. В момента, който иска да си купи или трябва да даде много пари или да вземе некачествен плод. Иначе дерзайте до другата зима, за да се насладите на полезните качества ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време