Здраве и красота

Как да се преборим с бронхита?

Домашни лекове против бронхит

17.02.2016г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Бронхитът е тежък респираторен проблем. Той се развива най-често вследствие на инфекции на горните и долните дихателни пътища. Може да бъде предизвикан още от алергии, увреждания на белия дроб, пневмония и други.

Симптомите на бронхит включват болки в гръдната област, задушаване, висока температура, хрипове, кашлица.

Бронхитът се дели на остър и хроничен. Симптомите на острия бронхит отшумяват след няколко седмици. При хроничния бронхит картината е по-различна.

Как да се справите с бронхита, освен с медикаментозно лечение?

Домашните лекове срещу бронхит са много важни. Те могат да помогнат за цялостното облекчаване на симптомите и да допринесат за по-бързото отшумяване на състоянието.

Починете си добре

Ако имате бронхит, най-вече остър, почивката е от огромно значение. При това заболяване на дихателните пътища имунната система влага огромен ресурс за преодоляването му, което изтощава цялостно организма.

Почивката е необходима за намаляване на кашлицата, отпадналостта и затрудненията в дишането. Ако не можете да си поемете дъх нормално, това влошава състоянието на организма и пречи на много процеси в него.

Хидратирайте се добре

Пиенето на по-големи количества вода е от съществено значение при бронхит. Инфекцията се повлиява по-ефективно, когато приемате повече течности.

От най-голямо значение са топлите течности, които освен всичко останало облекчават и дискомфорта в гърлото и трахеята. Към чая или отварата добавете лимон за повече витамин С, както и мед за засилване на имунната система и противовъзпалителни вещества.

Сложете си топъл компрес

Топлият компрес допринася за облекчаване на симптомите на бронхит. Можете също така да наложите електрическа възглавница на гърдите си или да вземете горещ душ. Парата подобрява дишането и облекчава кашлицата.

Инхалация

По същата причина инхалацията е много полезна при бронхити. Вдишването на топли пари намалява дразненето, кашлицата, задуха и навлажнява възпалените бронхи.

Направете си инхалация като поднесете глава над вряща вода с щипка сода.

Какво още помага при бронхит?

Чесън

Чесънът е природен антибиотик. Той има много силни противовъзпалителни свойства, благодарение на биоактивните вещества в него. Много е подходящ при остър бронхит. Консумирайте го пресен за по-добър ефект.

Куркума

Куркумата също има антибактериални свойства. Тя помага за ограничаване и намаляване на възпалението. Полезна е освен за дихателната система и срещу камъни в жлъчката и бъбреците, проблеми с черния дроб и язва на стомаха.

Отвара от куркума помага и за облекчаване на остър и хроничен синузит.

Английска сол

Английската сол също облекчава симптомите на бронхит. Можете да си направите гореща вана с английска сол, в която да се потопите. Това ще ви загрее цялостно, а солните изпарения ще облекчат кашлицата и дишането.

Снимки: iStock

Коментирай