Здраве и красота

Какво може да предизвика ранна менопауза?

Фактори, влияещи на менструалния цикъл

25.02.2016г. / 09 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Менопаузата обикновено настъпва около 50-ата годишнина от живота на повечето жени. Този диапазон може обаче да варира. При някои жени се наблюдава така наречената ранна менопауза, която освен генетично обусловена е и повлияна от редица фактори.

Какво може да допринесе за ранна менопауза?

Тютюнопушене

Не само активните, но и пасивните пушачки са предразположени към ранна менопауза. Това показва проучване от 2015 година.

Пушачките имат повишен риск менструалният им цикъл да спре по-рано с до 2 години.

Стрес

Стресът е виновен за влошеното здравословно състояние в много отношения. В това число попада и ранната менопауза.

Изследване на Бостънския университет установява, че постоянният стрес прави жените с до 80% по-уязвими към ранно приключване на менструалния цикъл.

Учените смятат, че това се дължи на пряката връзка между имунната система и стреса, но не са сигурни какъв точно е механизмът, по който действа тази корелация. Стресът е причинител още на диабет, наднормено тегло, сърдечносъдови заболявания.

Поднормено тегло

Поднорменото тегло води със себе си повече рискове, отколкото много жени си мислят. Ако непрекъснато подлагате тялото си на гладни изтезания в името на кльощавата фигура, очаквайте хормонални промени, репродуктивни затруднения и ранна менопауза.

Връзката на хранителните разстройства с менопаузата е голяма и това се доказва от редица изследвания, едно от които направено в Харвардския университет по медицина под ръководството на Джулия Шлам Еделман.

Алкохол

Злоупотребата с алкохол може да доведе до ранна менопауза. Алкохолизмът пък е още по-голям рисков фактор за настъпването на това състояние.

Редовната употреба на алкохол, дори в по-умерени количества, може да предизвика сериозни репродуктивни затруднения, заболявания на панкреаса и черния дроб. Алкохолът намалява яйчниковия резерв като убива яйцеклетките преди да са узрели. Така настъпва и ранната менопауза.

Автоимунни заболявания

При автоимунните заболявания имунната система атакува собствените си тъкани, в това число и яйчниците и естрогеновите рецептори. Това се наблюдава най-често при автоимунни заболявания на съединителната тъкан като лупус, ревматоиден артрит, склеродерма.

Химиотерапия

Химиотерапията помага за ограничаване разрастването на раковите клетки, но пречи в други отношения на организма. Понасянето на химиотерапията е трудно и има редица странични ефекти.

Един такъв страничен ефект е намаляването на броя на яйцеклетките. В тежки случаи химиотерапията може напълно да убие запаса ви от яйцеклетки.

Проучванията показват, че до 40% от жените на химиотерапия могат да имат ранна менопауза.

Епилепсия

Жените с епилепсия са по-склонни да получат ранна менопауза от останалите. Това се дължи на характера на това увреждане в определени мозъчни участъци. Епилепсията предизвиква преждевременно измиране на женските полови клетки, което води до настъпване на ранна менопауза.

До това заключение са достигнали учени от Университета в Джорджтаун. Жените с епилепсия имат с до 14% по-висок риск от ранна менопауза заради честите припадъци и последиците от тях.

Снимки: iStock

Коментирай