Здраве и красота

Полезните неща, които ни вредят

Как е възможно това?

23.02.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всяка монета си има две страни. Непрекъснато биваме съветвани да правим полезни неща, да се храним здравословно, да бдим над здравето си. Много здравословни практики обаче имат и странични действия, подобно на медикаментите.

Кои са нежеланите действия на полезните практики?

Морковите правят кожата оранжева

Морковите съдържат множество полезни вещества, които подобряват здравословното състояние на очите, кожата, косата, ноктите. Те са с нисък гликемичен индекс, което ги прави идеални за диабетици.

Полезните фибри в тях подобряват работата на храносмилателния тракт.

Прекаляването с количеството моркови обаче може да предизвика изменение в цвета на кожата. Той става оранжев благодарение на натрупването на каротин в тялото.

Някои хранителни добавки причиняват симптоми на грип и настинка

Хранителните добавки могат да помагат на организма да получи хранителни вещества, които не могат да се набавят с храната, но някои комбинации могат да предизвикат нежелани реакции.

Например, добавките с чесън и масло от риган, често използвани за допълващо лечение на гъбични инфекции, могат да предизвикат фалшиви симптоми на вирусна инфекция. Важно е да се определи точната доза, за да го избегнете.

Фибрите причиняват подуване

Фибрите са много важни за храносмилателния тракт, регулирането на диабета, премахването на токсините от организма и получаването на полезни витамини най-вече чрез пълнозърнестите храни.

От друга страна обаче, фибрите често предизвикват подуване, газове и силен дискомфорт в коремната област. Това се дължи на факта, че те са трудни за обработка и в комбинация с другите храни, които сте яли в последните 24 часа, може да се получи взривоопасна смес.

Червеното вино съсипва зъбите

Червеното вино от една страна е полезно за сърдечносъдовата система, заради множеството антиоксиданти в него. То помага за намаляване на холестерола и дори в малки количества участва в намаляване на кръвното налягане.

Лошото е, че боядисва зъбите. Прави ги уязвими на кариес и други заболявания заради силните киселини, които съдържа.

Урината ви става червено-кафява след тежка тренировка

Тренировките са важни за здравето. Човек трябва да прави редовни физически упражнения, за да поддържа оптимално здравето на организма си, да държи теглото в норма и мускулите в кондиция.

Но при прекаляване с тренировките може да се наблюдава състоянието, наречено рабдомиолиза. При него части от увредената мускулна тъкан попадат в кръвния поток. Това в никакъв случай не трябва да се пренебрегва и е добре да се потърси лекарска помощ веднага.

Прекомерната употреба на дезинфектант потиска имунната система

Вярно е, че бактериите и вирусите са навсякъде. Също така е вярно, че трябва да мием ръцете си често, ако искаме да сме здрави. Това невинаги може да се направи, затова ползваме антибактериални кърпички или гел за дезинфекция.

Използването им обаче от друга страна е вредно, защото потиска естествения имунен отговор на всички тези бактерии. Тялото започва да става уязвимо на различни микроорганизми.

Всяко полезно нещо си има тъмна страна. За да я овладеете е необходимо да я познавате!

Снимки: iStock

Коментирай