Здраве и красота

Скрити симптоми на хипотиреоидизъм

Сънливост и учестен сърдечен ритъм

25.02.2016г. / 13 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хипотиреоидизмът е състояние на организма, причинено от недостиг на хормони на щитовидната жлеза, което по-често се наблюдава при жените. Диагностицирането е трудно, тъй като заболяването е почти асимптоматично.

Дискомфорт в областта на шията, повишен апетит към определени храни, са само част от скритите симптоми, които подсказват, че щитовидната ви жлеза функционира не както трябва. Ето на какво още трябва да обърнете внимание.

Раздразнителност и депресия

Недостатъчното отделяне на хормони от щитовидната жлеза често е причина за депресия, летаргия. Това се дължи на факта, че тези хормони са пряко свързани с производството на серотонин в мозъка.

В същото време излишък на тироидни хормони ни кара да бъдем раздразнителни и тревожни.

Запек

Един от най-честите симптоми за наличието на хипотиреоидизъм е появата на запек. Дисфункцията на щитовидната жлеза води до лошо храносмилане и запек. Пациентите също се оплакват от често оригване и тежест в стомаха.

Сънливост

Чувствате ли се уморени? Сякаш сънят не ви е достатъчен, а в следобедните часове губите голяма част от енергията си. Може би е време да обърнете внимание на здравето на щитовидната жлеза. Хората, които страдат от хипотиреоидизъм могат да спят в продължение на 10-12 часа и след сън да се чувстват отново уморени. Сутрешната летаргия и постоянната сънливост са тревожни симптоми, които не бива да бъдат подминавани.

Рязко наддаване на тегло

Внезапно наддаване на тегло без никаква промяна в начина на хранене или физическата активност, също е симптом, който подсказва за нарушение функцията на щитовидната жлеза.

Мускулни болки, спазми

Малкото количество хормони на щитовидната жлеза може да е причина за увреждане на нервите, които изпращат сигнали от мозъка към останалата част на тялото.

Свързани статии

Поради тази причина има различни видове мускулни спазми и болки, изтръпване на крайниците.

Сърдечна аритмия

Забавянето или ускоряването на сърдечния ритъм, както и болка в областта на сърцето, може да показва намалено отделяне на хормони на щитовидната жлеза.

Снимки: istock

 

Коментирай