Здраве и красота

6 начина, по които сусамът ви прави по-здрави

Богат е на минерали

07.03.2016г. / 09 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

На салата, в сосове, смутита или консумиран под формата на тахан, сусамът е една чудесна храна, която не само придава приятни вкусове на ястията и напитките ни, но има и много ползи за здравето.

Освен че дават сила, повече енергия и детоксикират организма, сусамовите зрънца са добри източници на витамин Е и протеини. Тяхната консумация датира от хилядолетия. Споделяме няколко добри причини всеки ден да консумирате сусам.

Богат е на минерали

Сусамовите семена са изключително богати на минерали, като лецитин, магнезий, калий и желязо. Това са противовъзпалителни и обогатяващи минерали, за които е доказано, че укрепват тялото и имат регенеративно действие.

Според проучвания, консумацията на сусам може да бъде от полза за предотвратяване развитието на диабет, зъбна плака, високо кръвно налягане, множествена склероза и атеросклероза.

Съдържа витамин В

В много растителни храни липсват витамини от група В. Сусамът също като листните зеленчуци, бобовите растения, семената е богат на витамини от група В и по-специално В1, В2, В3, В5 и В15. Тази група витамини е от съществено значение за здравето на мозъка и нервните функции.

Мощен антиоксидант е

Сусамът съдържа две уникални съединения – сезамин и сезамолин. Резултатите от последните изследвания показват значението на сусама в ролята на укрепването на нашия организъм и действието му в борбата срещу свободните радикали. Сусамът също е много полезен в борбата с тежките заболявания като рак на червата и гърлото.

Намалява риска от анемия

Само ¼ чаша сусам осигурява почти 30% от дневната нужда от желязо. Този минерал е от съществено значение за преноса на кислород и производството на енергия. Дефицитът му често може да доведе до появата на желязодефицитна анемия. Ето още една добра причина всеки ден да хапвате сусам.

Свързани статии

Регулира менструалния цикъл

Една от най-полезните за жените храни е сусамът, особено в дните преди настъпването на месечния цикъл. Неговата консумация може да намали менструалните болки, както и да облекчи неразположенията по време на ПМС.

Укрепва костите

Сусамът е богат на калций, а неговото влияние при дълбокото проникване в тъканите, допълнително подпомага укрепването и здравината на костите. Особено се препоръчва за хора страдащи от остеопороза, както и на жени в пременопауза и менопауза.

Снимки: istock

Коментирай