Здраве и красота

Премахнете газовете и подуването само за ден!

Какво трябва да правите през деня, за да редуцирате подуването?

08.03.2016г. / 17 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много често хората бъркат трупането на мазнини в коремната област с подуването. Вярно е, че мазнините правят корема да изглежда подут и обемен, но задържаните газове и течности имат подобен ефект.

Има много причини за образуване на газове и задръжка на течности. Най-често те се коренят в ежедневното неправилно хранене и прием на течности. Какво можете да направите, за да редуцирате подуването само в рамките на един ден?

Превърнете всички течности, които пиете във вода

Ако през деня си позволявате газирано, подсладени сокове, пресни фрешове – спрете тяхната консумация и ги превърнете в чиста вода. Водата е най-полезната напитка, защото е естествена, без примеси и абсолютно неутрална. Тя няма да попречи на храносмилането и няма да допринесе с химична реакция в обработката на храната, която да предизвика подуване и газове.

Избягвайте сладки алкохолни напитки

Подсладените алкохолни напитки предизвикват подуване и неразположение при разграждане в червата. Тялото трудно се справя с обработката на тази комбинация. Симптомите може да включват още спазми, болки, дори диария.

Приемайте повече фибри

Фибрите могат да помогнат за нормализирането на храносмилането само за един ден. Техният прием спомага за регулиране на перисталтиката на червата и намаляване на подуването. Важно е обаче да се приемат правилно, защото те също могат да предизвикат подуване в комбинация с други храни.

Пийте повече вода, когато хапвате пълнозърнести храни. Така разграждането и ефектът им ще са по-добри.

Внимавайте какви плодове и зеленчуци избирате

Плодове като гроздето, черешите, прасковите могат да предизвикат подуване, когато са приети в по-големи количества. Кръстоцветните зеленчуци имат същия ефект. Това са зелето, броколите, брюкселското зеле, карфиолът. Бобовите растения също крият риск от подуване и газове.

Избягвайте ги за ден и ще намалите обема на корема си.

Дъвчете бавно и дълго

Бавното и качествено дъвчене намалява затруднението в обработката на храната в стомаха и червата. А това от своя страна намалява силно риска от подуване, образуване на газове и дискомфорт.

Премахнете солените храни

Солта в храната причинява подуване и газове. Освен това тя предизвиква задръжка на течности, което от своя страна причинява допълнително подуване. Задръжката на течности не е шега работа, защото може да допринесе за повишаване нивата на кръвното налягане и затрудняване на сърдечната дейност.

Водно-солевият баланс в тялото също се нарушава, което влошава някои специфични процеси в организма, свързани с електролитния баланс.

Снимки: iStock

Коментирай