Здраве и красота

Полезни храни забавят побеляването на косата

Хапвайте слънчогледови семки

18.03.2016г. / 09 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Красивата и здрава коса е желана от всеки. Побеляването на косъма е естествен процес, който се наблюдава с напредване на възрастта.

Въпреки че белите коси до голяма степен се определят от гени и някои здравословни състояния, има храни, които ускоряват този процес на побеляване, като захар, газирани подсладени напитки, храни с високо съдържание на животински протеин, храни приготвени от бяло брашно, както и всички преработени храни, съдържащи мононатриев глутамат.

Добрата новина е, че има и такива храни, които могат да забавят побеляването на косата. Запишете си ги

Свежи зеленчуци

Уверете се, че във вашето ежедневно хранене има достатъчно количество зеленчуци. Наблегнете на спанак, целина, чушки, зеле, краставици и други зелени листни зеленчуци и плодове.

За да запазите красивия цвят на косите за по-дълго време, добавете в менюто си и водорасли спирулина. Тях може да добавяте към смутита, шейкове. Зеленият чай също се препоръчва за всекидневна консумация.

Шоколад

Редица изследвания са доказали ползите от консумацията на шоколад. Любимото лакомство е една от най-добрите храни, които забавят посивяването на косите. Шоколадът е богат на мед, който повишава производството на меланин в организма. Правилото с шоколада за красива коса важи за онзи, който е с поне 70% съдържание на какао.

Плодове

Всички знаем, че плодовете са полезни за здравето, а някои могат да забавят посивяването на косите. Хапвайте повече ягоди, малини, боровинки, къпини, черници. Витамините, минералите и антиоксидантите, които се съдържат в тях, ще допринесат за забавяне побеляването на косите.

Бадеми

Бадемите са едни от най-добрите ядки, които може да консумирате не само по време на диета, но и когато искате да подобрите състоянието на косата си. Ядките са богати на витамин Е, протеини и мед. Забавете появата на сиви коси, като всеки ден хапвате по една шефа сурови бадеми, а с малко парче черен шоколад удоволствието от грижата става двойно.

Сол

Готварската сол е обогатена с йод, който помага за предотвратяване появата на сива коса. Естествено, със солта в никакъв случай не бива да се прекалява.

Свързани статии

Тъй като трябва да внимаваме с консумацията ѝ, може да се възползваме от други полезни храни с богато съдържание на йод, като риба, банани и моркови.

Слънчогледови семки

Тези полезни семки са с високо минерално съдържание, което играе важна роля във функционирането на организма. Те играят и ключова роля в производството на меланин, който е важен за поддържане на естествения цвят на косата. Когато в организма се наблюдава дефицит на минерали и особено на мед, това увеличава риска от по-ранно побеляване на косите.

Снимка: istock

 

Коментирай