Здраве и красота

Лимоново масло за красива кожа и здрав сън

Ето за какво може да го използвате в ежедневието си

15.03.2016г. / 13 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Етеричните масла се използват от хилядолетия. Какво ще кажете за малко повече свежест с аромат на лимон? Ползите за здравето от употребата на лимоново масло могат да бъдат отнесени към неговите стимулиращи, успокояващи, антимикробни, детоксикиращи действия. Ето за какво може да го използвате в ежедневието си.

Грижа за кожата

Лимоновото масло е добро средство за увеличаване на блясъка на вялата кожа. То има стягащо и детоксикиращо действие, подмладява кожата, която изглежда уморена. Неговите антисептични свойства помагат при лечение на пъпки и различни кожни заболявания.

Лимоновото масло се препоръчва и като грижа за по-мазните кожи, които отделят излишен себум. Може да добавяте от него към домашните маски за лице.

Намалете стреса

Етеричните масла доказано могат да помогнат да се преборим с ежедневния стрес. Ароматът на лимоново масло има мощно действие при умствената умора, изтощение, замаяност, тревожност, нервност и нервно напрежение.

Вдишвайки от него ще повишите концентрацията, бдителността и положителната нагласа. Може да го добавяте към ваните, душ гела или към ароматни лампи.

Засилва имунната система

Лимоновото масло има високо съдържание на витамини, което го прави чудесен помощник за поддържането на една здрава имунна система. Също така стимулира белите кръвни клетки, като по този начин увеличава способността им да се борят с болестите. Лимоновото масло подобрява и кръвообращението в целия организъм.

Астма

Смята се, че лимоновото масло е полезно за лечение на астма, тъй като вдишването на аромата на лимони може да изчисти носните пътища и синусите, насърчавайки по-доброто дишане.

Безсъние

Страдате ли от безсъние? Лимоновото масло може да ви помогне да имате хубав сън. Вечер преди лягане, вдишайте малко от аромата му или няколко минути преди да си легнете включете за малко в спалнята си ароматна лампа, в която сте добавили няколко капки от маслото.

Стомашни неразположения

Тъй като лимоновото масло е газогонно, то се прилага за лечение на различни стомашни проблеми, включително лошо храносмилане, киселини, стомашно разстройство и спазми.

Свързани статии

Грижа за косата

Лимоновото масло е ефективно също и за съживяване и заздравяване на косата, както и за елиминиране на пърхота. Може да добавяте от него към домашните маски, балсама или да го използвате самостоятелно.

Други предимства на лимоновото масло включват почистване на метални и дървени повърхности, съдове, дрехи, използването му като дезинфектант.

Това масло се съчетава чудесно и с други видове етерични масла.

Снимки: istock

Коментирай