Здраве и красота

Пълна детоксикация с помощта на хума

За повече красота и здраве

16.03.2016г. / 14 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Глината, наричана още хума, е едно от най-големите богатства, с които земята ни е дарила. От хилядолетия тя се използва с лечебна цел, но и за разкрасяване. Има много и различни видове хума, като бяла, зелена, синя, жълта и други, но всички те са богати на магнезий, мед, фосфор, цинк и други важни минерали.

Споделяме три начина за пълна детоксикация на тялото с помощта на глина. Правете тези грижи 1-2 пъти седмично.

Баня с глина

Банята с глина е чудесен начин да детоксикирате кожата си. Тя ще елиминира токсините, мръсотията и излишния себум, ще повлияе благоприятно върху пъпчици, ако имате такива. Добавянето на етерични масла също ще даде на вашата кожа и сетива ароматерапевтично изцеление и ще ви накара да се почувствате по-малко стресирани и по-енергични.

За да си направите вана с глина, към водата във ваната добавете 1-2 чаши хума на прах и разбъркайте добре, така че глината да се разтвори във водата. Ако ще използвате и етерични масла, може да добавите от тях около 10-15 капки. Релаксирайте във ваната за около 15 минути, а след това изплакнете тялото си с чиста вода.

В случай, че не разполагате с вана, може да направите маска на цялото си тяло. Направете си каша от хума и вода (по желание и етерични масла) и я нанесете върху кожата. След като изсъхне, изплакнете я с вода.

Маска за лице

Маската с хума е подходяща за всеки тип кожа и особено за по-мазните и склонните към акне кожи. Глината има способността да стяга порите и кожата, да почиства, да намалява възпалителните процеси, бактериите, да детоксикира, заличава фините бръчки.

В резултат кожата е по-чиста, порите са видимо по-малки, тенът е сияен. Как да си направите маската? В купичка смесете 2 супени лъжици от глина с малко вода, като по желание може да добавите няколко капки етерично масло, оцет.

Много е важно, когато приготвяте грижа с хума, тя да се разбърква с дървена или пластмасова лъжица, но не и с метална. Маската се нанася върху почистена кожа и след 10-15 минути се изплаква с вода.

Вода за уста

Използването на хума като вода за уста е чудесен начин за премахване на токсините и бактериите от устната кухина. Смесете половин чаена лъжичка глина с ¼ чаша филтрирана вода. Поемайте в устата си по малко от получената смес, жабурете за няколко секунди, след това изплюйте и повторете.

Свързани статии

След като сместа свърши, изплакнете с чиста вода обилно устата си. След тази грижа ще се чувствате със свеж дъх.

Не забравяйте, че маската с хума е идеална грижа и за красивата коса.

Снимка: istock

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Хумка ( преди 8 години )
Ааа, от редакцията, така, така, много хубаво, значи вие във ваната, така едно хубаво, ароматизирано, пък аз в калта, добре, добре, много хубаво, браво...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Хумка ( преди 8 години )
А не са ли по-добри калните бани?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар