Здраве и красота

Как да се храним като йога

Консумирайте плодове с ниска киселинност

19.03.2016г. / 08 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много хора, практикуващи йога, следват философия, която е насочена към хармоничния живот и чистия начин на хранене. Затова и голяма част от тях следват вегетарианска или веганска диета.

От гледна точка на аюрведа, храната се използва за балансиране на дошите (елементите на физическото тяло). Има конкретни препоръки, балансиращи дошите, които някои йоги следват много стриктно.

Подобно на медитацията, йогата ни помага да подобрим нашето съзнание и сетивата си и да се свържем с природата.

След като започнем да изследваме тези връзки, ние можем естествено да намерим себе си и да изградим един свои собствен и здравословен начин на хранене.

Понякога прилагането на някои прости правила може да ни помогне да намерим правилната диета за себе си. Ето няколко препоръки по отношение на храненето, които практикуващите йога следват.

Яжте много растителни храни. Особено много зеленчуци. Хубаво е те да са в суров вид или приготвени на пара.

Включете в менюто си пълнозърнести храни, като кафяв ориз, киноа и овес.

Консумирайте плодове с ниска киселинност, като банани, праскови, манго.

Поддържайте добра ежедневна хидратация. Консумирайте много вода и билкови чайове и ограничете кофеиновите напитки и алкохола.

Приемът на мазнини трябва да е ограничен и те да са полезни.

Включете в менюто си подправки, които имат лечебни свойства. Такива са кардамон, джинджифил, черен пипер, карамфил, индийско орехче, канела, градински чай, копър, анасон, кимион, мента, босилек, куркума, магданоз и кориандър.

Яжте орехи и когато имате възможност добавяйте към храната си орехово масло.

Избягвайте пакетирани храни и най-вече тези, които са преработени, сладките лакомства, бонбоните, белия хляб.

Контролирайте размера на порциите. Както при повечето диети, умереността е ключът!

Един час преди клас по йога е добре да не консумирате храна. Но разбира се е добре да следите това, което вашето тяло има като нужди. Не забравяйте, че ако се нахраните обилно, няма да ви бъде комфортно по време на йога.

Как да закусвате? Ако досега сте пропускали първото и най-важно хранене за деня, променете това, ако искате да сте здрави, енергични и в добра форма.

Свързани статии

За закуска подходящи храни са овесени ядки с горски плодове, овкусени с канела, кокосово мляко, малко мед и плодове с ниска киселинност.

Може да си приготвите и закуска с киноа, яйце, авокадо и оцет балсамико.

Кисело мляко със семена от чиа, кокосови стърготини, плодове и малко мед. Преди клас по йога и за лека закуска между храненията може да си позволите малко количество ядки или банан, праскова.

Снимка: istock

Коментирай