Здраве и красота

Промени в гърдите, които не бива да подминавате

Появата на косъмчета по гърдите

23.03.2016г. / 13 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колко често оглеждате тялото си в огледалото? Би трябвало да го правите всеки ден. Всяка една промяна има някаква първопричина. За жените е от особено значение да следят състоянието на гърдите си. Споделяме няколко промени в тях, които не бива да подминавате.

Малки грудки на ареолата

Тяхната поява се наблюдава най-често около настъпването на месечния цикъл и е естествена промяна в зърната. Малките издутини на ареолата увеличават леко размера си и стават по-силно изразени. Ако забележите, че те са много силно изразени е добре да се консултирате със специалист, защото това може да значи, че има някакви кисти.

Появата на косъмчета по гърдите

Появата на косъмчета в тъмен цвят в онези части на тялото, където би трябвало да има само мъх е признак на хормонални промени. Обърнете внимание на хормоните си и най-вече на нивата на тестостерона, защото това може да подсказва за синдрома поликистоза на яйчниците. Ако приемате някакви хормонални препарати, уведомете лекуващия ви лекар.

Едната гърда е по-голяма от другата

Двете половини на човешкото тяло са естествено асиметрични. Това важи и за гърдите. Нормално е едната да е с няколко милиметра по-голяма от другата или разположена малко по-надолу. Асиметрията най-често се проявява по време на предменструалния синдром.

От друга страна, значителното увеличаване на едната гърда и промяната в нейната форма може да е показател за здравословен проблем. Промяната в състоянието често е показател за промяна в тъканите на гърдата.

Възпаление на кожата под гърдите

Ако кожата ви под гърдите е възпалена, това може да е в резултат на алергична реакция към материала на банела в сутиена, например ако съдържа никел. При дамите с по-голям бюст гърдите често се трият в кожата под тях, изпотяват се и в резултат се появяват неприятни пъпчици.

Сърбеж на зърната

Сърбежите по кожата и по зърната могат да подсказват, че тялото ви отхвърля козметиката, която ползвате, душ гела, препарата за пране. От друга страна, когато ви сърбят зърната, това може да е в резултат на хормонални промени, които настъпват в тялото и най-често около месечния ви цикъл.

Свързани статии

Обърнете внимание и на състоянието на кожата. Дали тя става по-суха, жълтеникава или е силно зачервена.

Червен секрет от зърната

Може да подсказва доброкачествен тумор, който възниква в млечните канали на гърдата. Във всеки случай, добре е да потърсите съвет от лекар.

Снимки: istock

 

Коментирай