Здраве и красота

Знаци, че диетата ви не е балансирана

Често боледувате

27.03.2016г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Искате да имате хубава фигура и често сменяте една или друга диета? В желанието си да сме красиви, изпробваме какви ли не диетични режими на хранене, без да се замисляме, че те може да не покриват нуждите на нашия организъм. В следващите редове ще се запознаете с няколко сигурни знака, че диетата ви не е балансирана.

Чувствате се уморени

Това дали сме енергични или уморени до голяма степен зависи от качеството на храната, която консумираме. Докато дневното ви меню може да ви накара да се чувствате нахранени, ако то е с ниски хранителни стойности, няма да ви осигури достатъчно енергия необходима за деня. Ако често се чувствате без енергия, увеличете приема на пресни плодове и зеленчуци.

Наддавате тегло

Докато наддаването на тегло има много потенциални причини, една от основните е консумацията на храни с високо съдържание на мазнини или въглехидрати, но с ниско съдържание на важни хранителни вещества. Бързото наддаване на тегло е показател, че трябва да намалите порциите и да регулирате приема на мазнини и въглехидрати.

Често боледувате

Правилното функциониране на имунната система зависи до голяма степен от качеството на консумираната храна. Вашата имунна система се нуждае от точните витамини и антиоксиданти, за да функционира правилно. Ако не консумирате питателна храна, на тялото ви ще му бъде трудно да изгради устойчива защита срещу вирусите.

Стомахът ви е разстроен

Ако по време на диета усещате стомаха си често разстроен, това може да се дължи на определен вид храна от менюто ви или комбинация от храни. Опитайте се внимателно да следите това, което консумирате и ако е възможно избягвайте определени хранителни комбинации или изключете някои храни от менюто си. Ако след тази мярка стомахът ви се нормализира, означава че тази диета, която следвате е добре да бъде заменена с друг хранителен план.

Имате нередовен стомах

Говорейки за стомашни проблеми, запекът обикновено е резултат от диетата, която следваме. Ако тя е с ниско съдържание на фибри, например като диетата на Дюкан, запекът е често срещано неразположение.

Освен че предизвиква дискомфорт е и причина да сваляте по-бавно килограми. От друга страна запекът може да се дължи и на това, че не приемате достатъчно вода.

Свързани статии

Включете в менюто си достатъчно количество пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци и разбира се пийте много вода.

Храната не задоволява глада ви

Диета в здравословния смисъл не означава глад. Ако след хранене не се чувствате сити, а продължавате да изпитвате глад или хапвате твърде много между храненията, това може да е в резултат на храната, която консумирате и по-специално на това, че тя е лишена от основни хранителни вещества.

Снимки: istock

Коментирай