Здраве и красота

Какво трябва да правим и какво не за перфектни къдрици?

Важни съвети за страхотни и подредени къдрици

28.03.2016г. / 17 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Къдравата коса изисква особена поддръжка. За да се радвате на страхотни къдрици това лято, трябва да се стремите да спазвате някои правила. Прекрасната ви къдрава коса ще ви възнагради с блясък, жизненост и чудно подредени къдрици, ако се научите да я глезите подобаващо.

Преди всичко трябва да знаете, че има неща, които не трябва да правите, ако искате хубави къдрици. Кои са те?

Не злоупотребявайте с балсама

Балсамът е задължителен за къдравата коса. Без него разресването и подредбата на къдриците е немислима. Но е от голяма важност да се прави разлика между отделните видове балсами – основно хидратиращи и протеинови.

При употребата на двата вида балсам има съществени разлики. Ако не се спазват указанията за употреба, ефектът ще е обратен.

Най-голямата грешка, която жените правят е да оставят протеиновия балсам да действа прекалено дълго време. Това уврежда косата, прави я лесно накъсваща се, по-чуплива и суха. Протеинов балсам се държи върху косата не повече от 10 минути.

Положението е различно при хидратиращите балсами, които могат да се държат върху косата дори през цялата нощ. Дълбокото хидратиране е изключително важно за къдравата коса. То помага за изглаждане на косъма, за добър блясък и подхранване на скалпа.

Не ползвайте продукти със силикон

Силиконите са вредни за всякакъв тип коса, но за къдравата най-вече. Положителното при силиконовите съединения в измиващите продукти е, че дават хубав блясък на косъма. Но само толкова!

Лошото е, че запечатват фоликула и образуват слой върху косъма и кожата на скалпа, който пречи на проникването на влагата в дълбочина. Подхранването и хидратирането е важно за къдравата коса, а силиконите пречат на това.

Какво трябва да правите?

Прилагайте балсами с отмиване

Добре е да се прилагат балсами, които са предназначени за изплакване. Така няма да утежните косата с неизплакващи се продукти, които запушват и пречат на естествените процеси в косъма и кожата на главата. Резултатът ще са по-подредени къдрици и повече блясък, необходим за къдравите коси.

Хидратиращи маски

Не само балсамът е от значение – дълбокото хидратиране става и чрез прилагане на ежеседмични хидратиращи маски. Те лекуват наранения косъм, накъсвания, изглаждат цъфтежите и помагат за по-ефективно оформяне на къдриците.

Омекотяващи масла

Къдравата коса обикновено е по-суха. Именно затова хидратирането и овлажняването са толкова важни.

Овлажняването става най-добре чрез подходящите възстановяващи и омекотяващи масла. Чрез тях косъмът се подхранва в дълбочина. Най-подходящи са маслата от хибискус, кокос, авокадо, лавандула и розмарин. Всички те са много богати на полезни за косъма мазнини.

Снимки: istock

Коментирай