Здраве и красота

Лимон и канела – мощна здравословна комбинация

Вижте за какво помагат

04.04.2016г. / 15 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Една от най-свежите цитрусови подправки за напитки и ястия е лимонът. Богат на витамин С, А, калий, калций, той е мощен съюзник в укрепването на имунната система. От друга страна една от най-ароматните подправки като канелата прави напитките и ястията ни не само по-забележителни, но също им а редица ползи за здравето.

Лимонът и канелата поотделно имат много лечебни свойства. Когато са заедно, могат да ви помогнат да облекчите редица неразположения. Вижте някои от тях.

Лечение на акне

В купичка смесете една чаена лъжичка канела и добавете към нея няколко капки пресен лимонов сок. Трябва да се получи гладка паста, която да нанесете върху засегнатите участъци, след като предварително сте почистили кожата. Маската трябва да престои около 10-15 минути, след което може да я изплакнете с вода. Антибактериалните съставки в лимоните и канелата ще намалят възпалението.

При артритни болки

Болките в резултат на артрит могат да нарушат нормалния ритъм на живот. Направете живота си по-лесен като в чаша с вода комбинирате една чаена лъжичка мед, една чаена лъжичка канела и резен лимон. Тази напитка трябва да се пие всяка сутрин на гладно. През две седмици е необходимо да правите паузи в рамките на няколко дни.

За отслабване

Едни от най-добрите естествени грижи за изгаряне на излишните мазнини са канелата и лимоните. Пресният лимонов сок елиминира ненужните мастни натрупвания, а канелата ускорява обменните процеси. Запарете зелен чай, след което прецедете напитката. Към нея добавете една чаена лъжичка канела и две супени лъжици лимонов сок. Приемайте по една чаша сутрин и вечер.

При кашлица и простудни заболявания

Лимоновият сок е отличен антисептик, ароматната канела активно се бори с инфекциите и вирусите. В комбинация тези две съставки са отличен естествен лек при настинки и упорита кашлица. За бързо възстановяване към любимия билков чай винаги добавяйте малко канела, мед и пресен лимонов сок.

Може да си направите и чудесен имуностимулатор като в буркан комбинирате цели орехови ядки, мед, малко настърган пресен джинджифил и малко канела. Хапвайте от този еликсир всеки ден по една-две супени лъжици.

Свързани статии

За млада и красива кожа

За да бъдете винаги привлекателни, веднъж седмично си правете тази подмладяваща маска за лице. В купичка смесете няколко капки масло от морски зърнастец, една чаена лъжичка канела и няколко капки лимонов сок. Маската се нанася върху почистена кожа с леки масажни движения.

Трябва да действа в продължение на 5-10 минути, след което кожата се изплаква с вода и по желание се обтрива с билкова отвара от лайка, коприва или друга любима ваша билка (без да изплаквате).

Коментирай