Здраве и красота

Естествени лекове при болки във венците и зъбите

За здрава и сияйна усмивка

05.04.2016г. / 12 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Влошаването на здравето на устната кухина може да наруши нормалния ни ритъм на живот. Не само не можем да консумираме любимите ни храни и напитки, но красотата на нашата усмивка се губи, дъхът ни става неприятен. Ето защо е важно и при най-малкия проблем да се консултираме със стоматолог.

Въпреки навременната медицинска помощ е добре да знаем кои натурални средства също могат да ни в бъдат в помощ при възпалени венци, лош дъх и болки в зъбите. Запишете си някои от тях.

Алое вера

Гелът от алое вера е едно от най-добрите природни средства за лекуване на кожни раздразнения, рани, изгаряния. Той може да ви помогне и в борбата с възпаленията на устната кухина. Гелът е богат на важният витамин Е, който подпомага бързото заздравяване на кожата.

Ако страдате от възпалени венци или имате рана в устата, намажете засегнатото място с малко гел от алое. Правете тази грижа два-три пъти на ден.

Карамфил

Карамфилът е една ароматна подправка, която има приложение не само в кулинарията. Години наред тя е използвана за лечение на различни неразположения. При болки в зъбите и венците сварете отвара от няколко пъпчици карамфил. Изчакайте да се охлади и с нея по няколко пъти на ден жабурете устата си в продължение на няколко секунди.

Маслото от чаено дърво

Маслото от чаено дърво също намира редица приложения. При афти в устата или възпалени венци, в чаша с вода добавете 1-2 капки етерично масло от чаено дърво и разбъркайте. След това изплакнете устата си. Правете тази грижа 2-3 пъти на ден. Маслото от чаено дърво може да се добавя и към пастата за зъби. Така ще заздрави венците и ще направи зъбите ви по-бели.


Невен

Оранжевото цвете също може да бъде чудесен лек при болни венци. Сварете отвара от него, оставете я да се охлади и по няколко пъти на ден изплаквайте устата си.

Нийм

Нийм е едно чудесно растение, което често се използва в Индия като лечебно средство, но и за разкрасяване. Купете си нийм на прах и добавяйте от него по една щипка към пастата за зъби. Това не само ще направи венците по-здрави, но ще премахне бактериите причинители на лошия дъх и ще избели усмивката ви.

Свързани статии

Градински чай

Чудесна билка, която все по-често навлиза в нашите кулинарни експерименти, но и растение, което има редица лековити свойства. При възпаления на венците, устната кухина и болки в гърлото направете си отвара от градински чай. След като изстине жабурете устата си с нея по 3-4 пъти на ден.

Снимки: istock

Коментирай