Здраве и красота

Положителни и отрицателни страни на противозачатъчните

Кои са техните плюсове и минуси?

17.04.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Противозачатъчните таблетки са противоречиво средство за контрацепция, защото имат редица странични ефекти, някои от които опасни за здравето. Въпреки това, много жени по света продължават да ги употребяват.

Все пак противозачатъчните хапчета имат и положителни ефекти и в много случаи биха могли да ви помогнат не само да се предпазите от нежелана бременност, но и в много други аспекти.

Кои са отрицателните и положителните страни на противозачатъчните таблетки?

Отрицателни страни

Гадене – обикновено гаденето се появява в началото на приема на тези таблетки, след което постепенно отшумява. Гаденето може да трае около 3 месеца, което се счита за допустимо.

Чувствителност на гърдите – заради хормоните в противозачатъчните гърдите могат да станат свръхчувствителни, болезнени, напрегнати. Може да се появи усещане за подуване, което може да продължи дори повече от година.

Подуване – задържането на течности е често срещан страничен ефект на противозачатъчните. Могат да се подуват краката, ръцете и лицето, особено при жени, страдащи от хормонални проблеми и проблеми с храносмилането.

Главоболие – докато организмът свикне с приема на хормонални препарати може да се появи трайно главоболие, което да не се повлиява от никакви медикаменти.

Повишен апетит – наддаването на тегло често се счита за страничен ефект от противозачатъчните, но истината е, че то е следствие от задръжката на течности и повишения апетит. Неусетно килограмите започват да се трупат.

Гъбични инфекции – някои жени са склонни да започнат да развиват чести гъбични инфекции при употреба на орални контрацептиви. Вероятно това се дължи на промяната в цикъла, предизвикана от противозачатъчните.

Ниско либидо – промяната в хормоните може да предизвика вагинална сухота и ниско либидо. Този страничен ефект може да е временен, но може и да се окаже дълготраен, което налага консултация с лекар или смяна на таблетките.

Положителни страни

Слабо болезнени менструации – противозачатъчните таблетки регулират интензитета на кръвотечението и спазмите при отделянето на неоплодената яйцеклетка. Това прави менструалните цикли слабо болезнени. Някои жени дори спират да изпитват болка.

Чиста кожа проблемите, свързани с акнето най-често са предизвикани от високи нива на андрогени (мъжки полови хормони) в кръвта за сметка на естрогените и прогестерона. При продължителна употреба на противозачатъчни тези нива се балансират и акнето изчезва. Мазната кожа също спира да бъде такава.


Повишено настроение – при употреба на перорални контрацептиви се наблюдават изменения в настроението и емоционалното състояние в положителна посока. Това се дължи на факта, че тези хапчета имат свойството дори да потискат симптомите на депресия.

Здрави сухожилия – противозачатъчните хапчета се свързват с по-ниски рискове от травми и проблеми със сухожилията и ставните връзки. Естрогенът е хормон, който освен да регулира раждаемостта, подсилва и образуването на колаген.

По-малко болки по време на секс – много жени изпитват дискомфорт по време на секс, независимо че не го правят за първи път. Противозачатъчните таблетки могат да подобрят вагиналната секреция, което прави сексът още по-приятен.

Намаляват риска от анемия – хапчетата антибебе имат свойството да повишават хемоглобина в кръвта, което намалява риска от анемия и свързаните с нея опасности за здравето.

Преди да решите дали да пиете противозачатъчни хапчета се консултирайте с лекар.

Снимки: iStock

Коментирай