Здраве и красота

5 съвета за кожата преди и след тренировка

Какво да правим и какво не?

18.04.2016г. / 08 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тренировките са важни за здравето. Те помагат за поддържане на телесното тегло в норма, за стимулиране на сърдечната дейност и кръвообращението, нормализиране на хормоните и храносмилането.

Кожата обаче може да пострада след тренировка, особено ако хигиената не бъде напълно спазена. Често след тренировка страничните ефекти са запушени пори, замърсявания, наслагвания на мръсотия, възпаления, гнойни пъпки, лъщене.

Какво трябва да направите, за да избегнете проблеми с кожата след тренировка?

Взимайте леден душ след тренировка

Студената вода спомага за затваряне на порите. За най-добри резултати първо вземете топъл душ и веднага след него студен. Така ще спомогнете за изтласкването на токсините от кожата, което ще я направи още по-здрава и чиста.

Не забравяйте да поставите и хидратантен крем накрая, за да запазите влагата в кожата.

Мийте лицето веднага след тренировка

Важно е не просто да вземете душ след тренировка, а да измиете старателно лицето с антибактериален, но щадящ детергент. Така ще предпазите от навлизане на болестотворни бактерии, предизвикващи акне, раздразнения и възпаления.

Носете слънцезащитен крем на откритите части на кожата

Без значение дали е лято или зима, ако тренирате на открито е важно да защитавате кожата с лосион против слънце. По време на тренировка кожата става уязвима на вредните влияния, защото порите се отварят и поемат всякакви мръсни частици и радиация. Затова е важно да носите слънцезащитен крем всеки път, когато тренирате на открито.

Почистете мобилния телефон след тренировка

Ще си помислите, че той няма нищо общо с вас и кожата ви, но не е така. По време на тренировка често пипаме телефона с потни и мръсни ръце, за да сменим плейлиста, да говорим с някого или просто за да погледнем колко е часа.

Бактериите, които сте пренесли върху телефона по време на тренировка ще се върнат върху лицето ви след това. Така че, почистете го възможно най-скоро.

Не се гримирайте за тренировка

Най-лошото нещо, което можете да направите, е да тренирате с грим. Това запушва още повече порите, напластява мръсотията, бактериите и микробите. Сместа, която се получава като краен резултат, наред с потта е повече от вредна за здравето на кожата. Тя води до различни видове акне, някои от които сериозни и трудно лечими.

снимки: iStock

Коментирай
Здраве и красота