Здраве и красота

Пречистващи черния дроб храни

Най-полезните за детоксикиране на черния дроб продукти и напитки

20.04.2016г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Черният дроб пречиства организма от вредни вещества и ги превръща в полезни. Той участва активно в преработването на храната и други метаболитни процеси. Без негова помощ токсините едва ли биха могли да бъдат изведени от организма.

Ето защо на черния дроб му е необходимо периодично прочистване. Това става с подходящите пречистващи храни за определен период от време. Яжте следните храни за една седмица и ще помогнете на черния си дроб да се освободи от токсините!

Чесън

Чесънът активизира чернодробните ензими, което спомага за изтласкването на отпадните вещества от него. В чесъна се съдържат високи нива на селен и алицин, които имат допълнително очистващо действие.

Листни зеленчуци

Листните зеленчуци и по-специално тъмнозелените са много богати на хлорофил. Ето защо те са полезни при прочистването на черния дроб. Хлорофилът спомага за изтласкването на токсините от организма и стимулира кръвообращението, съответно оросяването на важните в тялото органи.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са едни от най-богатите на витамини от група В. Те ускоряват метаболизма и по този начин провокират черния дроб да освободи по-бързо и качествено натрупваните токсини. Пълнозърнестите храни понижават още кръвната захар и подобряват храносмилането.

Грейпфрут

В този невероятен цитрус се съдържат големи количества витамин С и антиоксиданти. Антиоксидантите са мощни борци за здраве в тялото. Те спомагат за прочистването му от свободни радикали и токсини, причиняващи стареене и ракови изменения. Освен това грейпфрутът насърчава секрецията на чернодробни ензими, които правят храносмилането още по-ефективно.

Авокадо

Консумацията на авокадо по натурален път стимулира секрецията на глутатион – естествен антиоксидант в тялото, който ускорява премахването на токсините от организма. В авокадото се намират още изключително полезните омега-3 мастни киселини, подобряващи здравето на сърдечносъдовата система и кожата.

Лимони

В лимоните също се съдържат големи количества витамин С, който провокира по-бързото детоксикиране на черния дроб. Можете да ядете цели парчета лимон или да си правите прясно изцеден сок с лъжичка мед, който да прочисти черния дроб.

Зехтин

Зехтинът е една от най-полезните течни растителни мазнини. Той подобрява работата на сърцето, премахва плаките от съдовете и детоксикира черния дроб и целия организъм. Пийте по една супена лъжица зехтин рано сутрин всеки ден за премахване на тежестта в черния дроб.

Зелен чай

Зеленият чай е много богат на антиоксиданти, които стимулират работата на черния дроб, правейки го по-ефективен в обработката на веществата и секрецията на чернодробни ензими.

снимки: iStock

Коментирай