Здраве и красота

6 мита за менопаузата

Мит: С настъпването на менопаузата желанието за секс намалява

20.04.2016г. / 07 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Един от най-големите митове за менопаузата е, че тя е началото на края. Менопаузата е особен момент в живота на всяка жена, на който би трябвало да се гледа като на ново начало. Въпреки това, други заблуждаващи митове, като това че задължително телесното тегло се покачва, че при всички жени настъпва остеопороза, че задължително трябва да се следва хормонално заместителна терапия, правят менопаузата по-тежка за приемане.

Отървете се от всички негативни мисли за това състояние, както и от следващите 6 мита свързани с нея.

Мит: Менопаузата започва при 50-годишна възраст.

Абсолютно погрешно! Менопаузата може да настъпи и при жени на 30, 40 и дори 60-годишна възраст. Тя се определя от липсата на менструация за период от една година.

Много жени споделят, че месеци преди настъпването на менопаузата изпитват неразположения като необичайна умора, горещи вълни, промени в настроението, раздразнителност и наддаване на тегло. Този период се нарича перименопауза и понякога може да продължи малко повече от година.

Мит: С настъпването на менопаузата желанието за секс намалява.

Невинаги! Сексът може да бъде приятен и здравословен във всяка възраст. Намаленият интерес към сексуалната активност често е признак на хормонален дисбаланс, който може да причини както физически, така и емоционални промени, които имат ефект върху сексуалния живот.

При някои жени се наблюдава вагинална сухота, която може да направи секса болезнен и неприятен. Ето защо е важно да се консултирате с вашия наблюдаващ лекар, да споделите за неразположенията си.

Не забравяйте, че ако се чувствате емоционално потиснати, това със сигурност ще повлияе на желанието ви за интимност с половинката. Ако следвате съветите на специалистите, желанието за секс може никога да не ви напусне.

Мит: Първият признак на менопаузата са горещите вълни.

Не е задължително. Горещите вълни са неизбежна част от менопаузата, но се случва те да бъдат изпреварени от други неразположения като: умора, безпокойство, нередовна менструация, раздразнителност, депресия, покачване на телесното тегло, косопад, спад в либидото, тежка менструация, често забравяне и други.

Мит: След настъпване на менопаузата тялото не произвежда хормони.

Не е истина. Повечето хормони в тялото се синтезират от надбъбречните жлези. Някои репродуктивни хормони, като естроген и прогестерон, биват с намалено отделяне, след като репродуктивният цикъл е завършен, защото те вече не са така необходими. Но това не означава, че тялото ви не ги произвежда.

Мит: Ако първата ви менструация е настъпила по-късно, това означава, че и менопаузата ви ще настъпи по-късно.

За много жени важи точно обратното. Много е трудно да се определи на каква възраст ще настъпи менопаузата. Въпреки това според специалисти има някои фактори, които могат да са определящи за това, като на каква възраст е настъпила менопаузата на вашата майка, дали пушите, колко често употребявате алкохол, била ли сте бременна, страдате ли от хормонални нарушения.

Свързани статии

Мит: След настъпване на менопаузата може да се зачене по естествен път.

По време на началните стадии на менопаузата, когато все още имате някаква менструация, има шанс за забременяване. След като сте достигнали до 12 или повече последователни месеца без наличието на менструация и официално сте преминали през менопаузата, няма как да забременеете по естествен път.

Снимки: istock

 

Коментирай