Здраве и красота

Многобройните здравословни ползи от гуавата

За какво е полезен този плод?

21.04.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
снимка: istock

снимка: istock

Гуавата е страхотен плод, идващ от далечно Мексико. Въпреки че родината на гуавата е Централна Америка, тя се среща и в Азия и Европа.

Гуавата е изключително богата на антиоксиданти, витамини, особено витамин С, минерали. Този плод е много сочен, което помага за доброто хидратиране на тялото. За какво още е полезна гуавата?

За отслабване

Освен че помага в отслабването, гуавата понижава и холестерола. Тя съдържа полезни въглехидрати и фибри. Те регулират храносмилането и обработването на веществата.

Повишава имунитета

Заради наличието на големи количества витамин С, гуавата е полезна за повишаване на имунитета. Витамин С помага на имунната система да работи по-качествено, предпазвайки организма от различни инфекции и заболявания.

Подобрява зрението

Освен витамин С, гуавата съдържа и големи количества витамин А, който е важен за очното здраве. Той предотвратява образуването на перде (катаракта) и забавя дегенерацията на макулата.

Регулира работата на червата

Ако страдате от чести запек или диария, гуавата ще ви помогне. Тя регулира перисталтиката на червата, което не само подобрява метаболизма и помага в отслабването, но и нормализира изхождането.

Понижава кръвното налягане

Консумацията на гуава спомага за намаляване на високото кръвно налягане с няколко пункта. В нея се съдържат солидни количества калий, който доказано повлиява хипертонията.

Високи нива на калий има още в бананите, които също са много полезни за хипертоници.

Свързани статии

Намалява риска от диабет

Гуавата е с нисък гликемичен индекс, което я прави идеална за диабетици и застрашените от диабет хора. Фибрите в нея подпомагат плавното и правилно разграждане на въглехидратите като намаляват общите количества на глюкозата в кръвта.

Подобрява сърдечносъдовата система

Споменахме, че гуавата е полезна за сваляне на кръвното. Тя е полезна и за сърдечносъдовата система като цяло, тъй като контролира баланса на електролитите в тялото, толкова важен за здравето на сърцето.

Грижи се за кожата

Гуавата е много сочна и консумацията ѝ хидратира цялото тяло. Това оказва положително влияние на кожата като я прави гладка и чиста. Витамините С и А също помагат на кожата да изглежда по-здрава и бляскава, а антиоксидантите в гуавата пречат на появата на бръчки.

снимки: iStock

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
margarita banova ( преди 7 години )
Как да се снабдим с гуава?Къде в България можеш да си купиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар