Здраве и красота

10 добри причини да не пропускате закуската

Закуската подсилва имунната система

24.04.2016г. / 09 15ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Може би сте чували, че закуската е възможно най-добрият начин да започнете своя ден, но някога питали ли сте се защо? Закуската може да ви помогне за един страхотен старт на вашето ежедневие, като ви осигури енергия, дори да сте много заети през деня. Научете повече защо е толкова важна и защо не трябва да се пропуска.

Избор на правилната закуска

Закуската ще ви даде сила, само ако консумирате правилната храна. Трябва да внимавате какво пазарувате и какво готвите. Много зърнени храни и готови закуски имат високо съдържание на захар, сол и мазнини, които могат да доведат до диабет, покачване на телесното тегло и високо кръвно.

Вместо това започвайте деня си с чаша пресен плодов или зеленчуков сок и се придържайте към пълнозърнести храни (например овесена каша), плодове, зеленчуци или здравословни източници на чисти протеини (риба или яйца).

Закуската подсилва имунната система

Храненето играе важна роля в подсилването на имунната система и полезната здравословна закуска може да бъде важен източник на хранителни вещества. Изследване в Университета на Кардиф в Уелс показва, че закуската предпазва от настинки и грипове. Една чаша чай например би била полезна, защото в нея се съдържат антиоксиданти.

В киселото мляко пък има пробиотици – полезни бактерии, необходими за поддържане на здрава чревна флора. Те защитават червата от вредни бактерии. Хранителните вещества са от голямо значение за поддръжката и на белите кръвни клетки, което може да помогне за подсилване на имунната система.

Закуската помага да регулирате теглото си

Някои изследвания показват, че закуската може да повлияе на теглото ви, въпреки че не е ясно все още как. Едно десет годишно проучване показва, че мъжете, които пропускат закуската качват повече килограми от тези, които редовно се хранят сутрин.

Изследователите смятат, че закуската може да намали риска от преяждане по-късно през деня, както и да помогне за набавяне на здравословни хранителни вещества, които предпазват от наддаване на тегло.

Ако бързате сутрин, никога не забравяйте да си вземете препечена филийка или малко ядки, които да изядете на път за работа. Това ще ви предпази да си купите вредни храни по-късно през деня.

Снимка: istock

Закуската намалява риска от диабет

Според проучване на американски вестник за клинично хранене, пропускът на една закуска през седмицата прави по-възможно развитието на диабет в по-късен етап. Друго изследване, правено от екип на Харвардския университет показва, че при жените, които не закусват, има по-голяма вероятност да получат диабет.

Сутрешното хранене може да помогне да запазите стабилно нивото на кръвната захар и да ви предпази от промени в хормоните. Ако пропуснете закуската, нивото на кръвната захар ще падне, а след като обядвате, то ще се покачи, което може да доведе до диабет.

Закуската помага за отслабване

Когато сутрин консумирате плодове, зеленчуци, пълнозърнеста храна и протеини, това ви засища за часове. Проучвания показват, че хората, които пропускат сутрешното ядене набавят тези калории по-късно през деня. Когато закуската е по-голяма като количество от вечерята, това е ефективно за сваляне на килограми.

Специалистите смятат, че когато се приемат повече калории сутринта, те ще бъдат изразходвани по-лесно през останалата част от деня. Затова се опитайте да станете 15 минути по-рано, за да се насладите на една пълноценна закуска.

Коментирай